https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fnm-protesty-proti-zpusobu-privatizace-pvak-jsou-neopravnene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FNM: Protesty proti způsobu privatizace PVaK jsou neoprávněné

29.1.2001 18:55 | PRAHA (ČIA)
Podle výkonné rady Fondu národního majetku (FNM), která dnes rozhodla o privatizaci Pražských vodovodů a kanalizací (PVaK), jsou žádosti a výzvy občanských sdružení na odložení privatizace PVaK nereálné a neoprávněné. "FNM privatizaci pouze realizoval, ale o jejím způsobu nerozhodoval," sdělila dnes ČIA Jana Víšková.
 

Občanské protesty proti způsobu privatizace PVaK bezprostředně souvisí s obavou občanů Prahy, aby po privatizaci nedošlo k neoprávněnému růstu cen vody. Ceny vodného a stočného jsou podle Víškové ošetřeny kontrolními mechanismy zákona o vodě, regulací cen ministerstvem financí a také vlivem samotného města Prahy, na kterém záleží, zda navrhovanou výši ceny vodného a stočného schválí.

Občanská sdružení také žádala zveřejnění jak výběrových podmínek a nabídek strategických partnerů, tak i kriterií, způsobů hodnocení a názorů posuzovatelů. To by však podle Víškové bylo v rozporu se zákonem, neboť tyto materiály jsou chráněny obchodním tajemstvím. "V privatizační komisi, která doporučila FNM vítěznou nabídku, byli dva zástupci města, kteří měli hájit zájmy občanů," připomněla Víšková.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist