https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fnm-vydal-na-odstranovani-ekologicke-zateze-158-miliardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FNM vydal na odstraňování ekologické zátěže 15,8 miliardy

10.6.2003 08:50 | PRAHA (ČIA)
Více než 15,8 miliardy korun vydal Fond národního majetku (FNM) od počátku roku 1991 do konce března 2003 na likvidaci ekologických škod z dob socialismu. Fond ručí na základě rozhodnutí vlády za 264 smluvních garancí na ekologické zátěže v celkovém objemu 142,7 miliardy korun. Uvedl to FNM na internetových stránkách.
 

Z celkových 264 případů bylo do konce března 2003 zcela odstraněno 24, zbytek se stále řeší. V současnosti probíhá odstraňování ekologické zátěže například v areálu společností ABB, Aero Vodochody, Benzina, Daewoo Avia, Eastman Chemical Sokolov, IVAX - CR, Karosa, Koramo, Lovochemie, Moravan Aeroplanes, Nová Huť, Paramo, Pliva - Lachema, Siemens Elektromotory, Škoda Plzeň, Škoda Auto, Spolana, Třinecké železárny, Unipetrol, Vítkovice a mnoha dalších. Mediálně proslavený je případ společnosti Quonex Real, která provádí sanaci pozemků v areálu bývalé ČKD Lokomotivy na Praze 9.

FNM ČR byl zřízen v roce 1991 za účelem technické realizace jednotlivých privatizačních rozhodnutí a dočasné správy státních podílů určených k privatizaci. Za privatizované podniky od roku 1991 do konce roku 2002 utržil 389,3 miliardy korun. FNM může využít získané prostředky pouze na zákonem stanovené výdajové programy. Mezi ně patří zmíněná úhrada nákladů na odstraňování ekologických škod, dále pak oddlužování a kapitálové posílení privatizovaných podniků nebo náklady na správu svého majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist