https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-dopravni-infrastruktury-rozdeli-pristi-rok-312-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond dopravní infrastruktury rozdělí příští rok 31,2 miliardy Kč

8.12.2001 14:10 | PRAHA (ČIA)
Poslanecká sněmovna schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Ten v příštím roce počítá s příjmy i výdaji ve výši 31,2 miliardy Kč. Vznik fondu byl schválen v únoru letošního roku. Od října fond financuje investice a údržbu dopravních sítí. Ještě letos by měl rozdělit necelých deset miliard Kč.
 

Na opravy a výstavbu silnic a dálnic je v příštím roce určeno 17,4 miliardy Kč. To je však podle Sdružení pro opravu silnic málo, protože jenom 17 miliard postačuje na údržbu vozovek. Na dálniční investice připadne z 17,4 miliardy Kč celkem 6 miliard Kč a 11,3 miliardy je určeno pro silniční síť. Železnice dostanou do fondu dopravy téměř 9 miliard Kč a vnitrozemské vodní cesty 357 milionů. Samotný aparát fondu bude stát 30 milionů Kč.

V příštím roce bude do fondu převedeno 13,1 miliardy Kč od Fondu národního majetku. Fond by měl v budoucnosti získávat prostředky z výnosů silniční daně, podílu na výnosech spotřební daně z pohonných hmot, dálničních poplatků a dále půjček a fondů EU. Jde především o zdroje z fondu ISPA, ze kterého by mohla ČR již v září obdržet na čtyři projekty sumu 1,5 miliardy korun. Finance Státního fondu dopravní infrastruktury budou určeny na investiční akce v oblasti dopravy, nikoliv však na provoz.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist