https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-prijal-3216-zadosti-o-podporu-na-welfare-zvirat-vyplacet-zacne-v-radu-dni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond přijal 3216 žádostí o podporu na welfare zvířat, vyplácet začne v řádu dní

14.6.2024 20:54 (ČTK)
Zemědělský fond přijal 3216 žádostí o dotaci na zlepšení životních podmínek v chovu hospodářských zvířat. Žádosti fond aktuálně vyhodnocuje, pokud žadatel splní všechny podmínky, měl by polovinu podpory obdržet v řádu několika dní. Druhou polovinu dotace obdrží v prosinci, řekla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Eva Čespiva.
 
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) slíbil v březnu na jednání se zástupci zemědělských organizací, které hrozily protesty, na podporu životní pohody v chovech zvířat přidat zhruba půl miliardy. Původně bylo v podpoře vyhrazeno 672 milionů korun.

První polovinu podpory, tedy necelých 850 milionů korun, fond vyplatí v příštích dnech zemědělcům, kteří dodali všechny potřebné materiály. Předpokládaná hodnota 3216 přijatých žádostí je podle tiskové zprávy téměř 1,7 miliardy korun a fond podporu vyplácí výhradně z národních zdrojů.

Výborný už dříve uvedl, že podpora bude směřovat především do středních podniků s živočišnou výrobou. Ze zprávy vyplývá, že o podporu zlepšení podmínek chovu dojnic požádalo 846 chovatelů, kteří na zálohách mohou získat až 238 milionů korun. Žádostí týkajících se chovu drůbeže přišlo fondu 188, na chov prasat obdržel 180 žádostí a o dotaci na chov krav bez tržní produkce mléka má zájem 1206 chovatelů, výše záloh dosahuje zhruba 70 milionů korun. O dotaci na zlepšení životních podmínek v chovu vykrmovaných býků požádalo 796 chovatelů.

Zástupci nevládních organizací jednali s ministry zemědělství a financí také v květnu. Výborný tehdy zopakoval, že příští rok dá dvě miliardy korun na podporu zaměstnanosti na venkově a farmářům přislíbil i podporu pojištění přes Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Mluvčí MZe Vojtěch Bílý ČTK už dříve řekl, že resort aktuálně hledá způsob, jak farmářům slíbené dvě miliardy korun doručit.

Zemědělcům by měla pomoci i vyplácená podpora takzvané zelené nafty. Nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu by čeští farmáři místo jednou ročně mohli mít od příštího roku dvakrát ročně, řekl už dříve ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Čeští zemědělci letos několikrát protestovali, situaci v resortu označovali za kritickou a neudržitelnou. Požadovali například vrátit daň z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem či zrušit danění evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky Evropské unie a omezit dovoz ze zemí mimo EU.

Po poslední schůzce s ministry ale uvedli, že vnímají posun v jednání a dál dávají přednost jednání před protesty. Výsledky nicméně budou projednávat ještě se svými členy a očekávají písemný záznam z jednání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist