https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-zaplati-az-50-procent-nakladu-na-pojisteni-lesnich-porostu-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond zaplatí až 50 procent nákladů na pojištění lesních porostů, schválila vláda

10.6.2024 11:44 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda schválila nová pravidla pro podpory lesníkům, jedná se o program s názvem Investiční úvěry Lesnictví, ve kterém zájemci mohou žádat o úvěr od 100 000 do deseti milionů korun a o program na pojištění lesních porostů. Obě podpory poskytuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), v případě pojištění bude fond lesníkům hradit až polovinu nákladů na pojištění lesních porostů. Maximálně může jeden podnik dostat 300 000 eur (zhruba 7,5 milionu korun). Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva zemědělství.
 
Investiční úvěry v lesnictví slouží hlavně na nákup strojů, lesního vybavení a pro lesní školky. Podporovaná investice musí vést ke zlepšení celkové výkonnosti a udržitelnosti podniku, zejména snížením výrobních nákladů nebo zlepšením a dalším rozvinutím produkce.

Nově budou mít lesníci zvýhodněný investiční úvěr, a to ve formě mimořádné splátky úvěru, která může dosahovat maximálně 50 procent z celkové výše poskytnutého úvěru. Samotný úvěr fond vyplatí ve výši od 100 000 korun do deseti milionů korun, tedy stejně jako loni.

Evropská komise v prosinci loňského roku schválila nařízení, které upravuje možnosti poskytování podpor v letošním roce i následujících letech. Vláda dnes schválila, že podpoří vyplácení části nákladů na pojištění. Pojistit se mohou lesníci většinou proti poškození nebo zničení porostů a školek vlivem požárů nebo krupobití, případně proti záplavám nebo sesuvům půdy.

"Maximální výše podpory může činit až 50 procent prokázaných nákladů na pojištění lesních porostů v daném roce. Tímto programem cílíme především na větší zpřístupnění pojistné ochrany subjektům působících v oblasti hospodaření v lesích, a tím dosažení vyššího zajištění podnikatelských aktivit proti nepředvídatelným škodám," řekl předseda představenstva PGRLF Josef Kučera.

"Zvláště v době klimatické změny je zcela nezbytné, aby bylo (lesní hospodářství) v dobré kondici. V tomto ohledu bylo nutné nejen reagovat na poptávku ze strany lesních hospodářů, vlastníků lesa, lesních školkařů či obcí, ale také zohlednit nové změny pravidel. Jsem proto velmi rád, že mám pro lesní hospodáře pozitivní informaci, že dva pro ně důležité programy PGRLF budou opět otevřeny," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Žádosti do obou programů mohou lesníci podávat prostřednictvím elektronického formuláře.

Předloni poskytl fond podpory za 2,6 miliardy korun ve 12 programech. V roce 2021 to bylo 1,82 miliardy korun. Každoročně je největší zájem o program na podporu pojištění a program Zemědělec, který pomohl v roce 2022 financovat nákup 918 traktorů, 210 kombajnů a dalších více než 1700 zemědělských strojů. PGRLF podporuje také nákup zemědělské půdy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist