https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fondu-narodniho-majetku-a-cezu-se-nepodarilo-prosadit-zmeny-v-severomoravske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fondu národního majetku a ČEZu se nepodařilo prosadit změny v Severomoravské

15.1.2003 19:53 | PRAHA (ČIA)
Žádné změny v představenstvu ani v managementu Severomoravské energetiky (SME) neodhlasovala dnes její dozorčí rada. Rozhodnutí je velkým překvapením, neboť většinu v dozorčí radě drží společně ČEZ a Fond národního majetku (FNM), jejichž zájmem bylo změny prosadit. "FNM výsledek hlasování respektuje, nicméně hlasování některých námi nominovaných členů dozorčí rady chápe jako porušení loajality," řekla dnes ČIA tisková mluvčí fondu Zuzana Opletalová.
 

Podle Opletalové se záměry státu coby největšího akcionáře rozhodně nemění. Fond se tedy v nejbližší době pokusí opět změny v nejvyšším vedení SME prosadit. "Personální změny jsou naprosto v souladu se záměrem státu integrovat českou elektroenergetiku," podotkla Opletalová. Mluvčí SME Pavel Nováček na dotaz ČIA řekl, že o dalším datu schůze valné hromady zatím neví.

Důvodem ke změnám ve vedení SME je nesouhlas stávajících managerů společnosti s plánovaným připojením k energetickému gigantu ČEZ. "Fond ovšem musí provádět energetickou politiku, jíž schválila ministerstva průmyslu a obchodu a financí," uvedla Opletalová.

SME je největší rozvodnou a distribuční společností v ČR. Elektřinou zásobuje v Moravskoslezském kraji téměř jeden milion zákazníků. Hlavním akcionářem SME je FNM s 48,67 procenta akcií, EBO Czech Investment Limited s 21,79 procenta a ČEZ s více než deseti procenty akcií. Podle státního plánu prodeje podílů v distribučních společnostech by měla získat majoritu v SME společnost ČEZ.

ČEZ by se měl na základě květnového usnesení vlády získat od FNM podíly v osmi distribučních firmách. Za státními podíly v nich má zaplatit asi 32 miliard korun. ČEZ má zároveň státu odprodat 66 procent své přenosové soustavy ČEPS, za akcie by energetická společnost měla zaplatit přibližně 15 miliard korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ČEZ určil několik omezujících podmínek při přebírání podílů v distributorech, proti jeho rozhodnutí se ale ČEZ odvolal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist