https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotografie-priblizi-historii-zamku-lesna-u-zlina-i-jeho-majitele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotografie přiblíží historii zámku a zoo Lešná u Zlína i jeho majitele

4.7.2016 13:13 | ZLÍN (ČTK)
Historii areálu zlínské zoologické zahrady, tamního zámku Lešná i jeho původní majitele z rodu Seilernů přiblíží výstava fotografií. Snímky si lidé mohou prohlédnout od soboty, výstava nazvaná Jak šel čas je instalovaná ve druhém patře zámku Lešná, sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková.
 

Výstava obsahuje 150 fotografií. Lidé uvidí snímky ze života hrabat Seilernů, fotografie bývalé zámecké jízdárny, elektrárny, zámeckého bazénu, prvního zámku Lešná. Nechybí ani fotografie dokumentující původní a nynější podobu expozic v areálu zoologické zahrady.

Výstava je součástí nově otevřené návštěvní trasy zámku. Druhý prohlídkový okruh zavede návštěvníky do vstupní haly, zámecké kaple a knihovny. "Trasy jdou navštívit vždy pouze samostatně. Hlavní prohlídková trasa začíná v celou hodinu, nový druhý prohlídkový okruh bude začínat 20 minut po zahájení hlavní prohlídkové trasy," uvedla Bujáčková.

Historie zoo začala v roce 1804, kdy majitel lukovského panství, hrabě Josef Jan Seilern, dal postavit na daném místě jednoduché obydlí bažantníka a zahájil chov bažantů. V roce 1890 přibyl chov těžších belgických koní.

Od roku 1900 budoval hrabě Josef Seilern přírodopisné muzeum a do areálu začaly směřovat první výpravy školních dětí. Chov exotických zvířat začal v roce 1929. Rozvoj soukromé zoo ukončila v roce 1939 smrt Josefa Seilerna a následující válečné události. Po válce byl areál zestátněn a poté oficiálně otevřen pro veřejnost.

Návštěvnost zahrady roste, již několik let je po pražské zoo druhou nejnavštěvovanější v zemi. Loni do ní zavítalo rekordních 639.644 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist