https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopasti-zachytily-v-beskydech-a-okoli-12-rysu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopasti zachytily v Beskydech a okolí na podzim 12 rysů

29.12.2016 16:14 | OSTRAVA (ČTK)
Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy
Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA Olomouc
V Chráněné krajinné oblasti Beskydy a navazujícím území na Slovensku zachytily fotopasti od září do prosince celkem 12 různých dospělých či dospívajících rysů. Jejich počet je tak mírně vyšší než v předchozích letech, kdy to bylo deset až 11 jedinců, uvedl expert na velké šelmy z Hnutí Duha Olomouc Miroslav Kutal.
 

"Zima teprve ukáže, zda všichni rysi jsou stálými obyvateli Beskyd nebo se tu jen krátce zastavili," podotkl Kutal. Například jeden z nově objevených rysů v Moravskoslezských Beskydech Žigmund byl podle něj ještě v květnu nafocený v Kysucké vrchovině na Slovensku, tedy více než 50 kilometrů od aktuálního místa záznamu.

Přesto jsou podle něj předběžné výsledky monitoringu rysů spíše pozitivní. "Zhruba desítka rysů v Beskydech, Javorníkách a navazujících pohořích žije a rozmnožuje se. Ne všichni mladí rysi jsou však úspěšní v obsazování některých navazujících oblastí, kde výskyt rysů navzdory dobrým podmínkám prostředí zůstává vzácný. Relativní stabilita malé populace je křehká. Přestože se rys dokáže přizpůsobit lidským aktivitám, evidentní nebezpečí pro něj představuje doprava a pytláctví," vysvětlil Kutal.

Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Rys vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata. Navzdory vhodným podmínkám ve většině tuzemských pohoří trvale osidluje pouze Beskydy, Šumavu a Pošumaví. Většímu rozšíření brání především ilegální lov. Přestože byl v českých zemích v minulých stoletích rys vyhuben, do Beskyd se vrátil ze slovenských Karpat.

Na fotomonitoringu rysů spolupracuje Hnutí Duha Olomouc se Správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, Mendelovou univerzitou v Brně a Ústavem biologie obratlovců Akademie věd ČR. Bližší informace o monitorování rysů jsou k dispozici rovněž na webových stránkách www.selmy.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist