https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-a-italie-podpori-kombinovanou-dopravu-kamionu-pres-alpy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie a Itálie podpoří kombinovanou dopravu kamionů přes Alpy

15.12.2003 13:23 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise schválila Francii a Itálii finanční injekci pro zkušební přepravu nákladních automobilů po dráze na trase Lyon - Turín (konkrétně mezi městy Aiton a Orbassano). Tuto službu provozuje AFA - Autoroute Ferroviaire Alpine od letošního roku do roku 2006.
 

Na tuto službu ve zkušební fázi vynaloží každá z obou zemí až 23,5 milionu euro. Systém "dálnice na kolech" znamená, že kamiony jsou naloženy na kyvadlový vlak, který je převeze i s jejich řidiči na vzdálenost 200 až 300 kilometrů. Nabízí se jim tak schůdná alternativa pro překonání přírodních překážek jako je Kanál La Manche nebo - v tomto případě - Alpy. Pro Alpy by tato alternativa znamenala snížení častého zahlcení dálnic s negativním dopadem na životní prostředí.

Vzhledem k experimentální podstatě projektu, částečně složitým podmínkám provozu na této trase a nutnosti použít speciální technologii, je nutná k jeho rozjezdu finanční podpora z veřejného sektoru.

Vznik celé iniciativy se datuje do doby před dvěma roky. Na summitu ve francouzském Périgeux 27. října 2001 vlády Francie a Itálie schválily vznik AFA Autoroute Ferroviaire Alpine, společnosti podléhající italské jurisdikci, v níž jsou hlavními partnery SNCF a TRENITALIA. Evropská komise její vznik schválila v srpnu 2003.

Opatření má podpořit rozvoj kombinované dopravy místo stálého preferování silnic, což je jedním z hlavních cílů Evropské dopravní politiky (jak se lze dočíst v tzv. Bílé knize "Evropská dopravní politika do roku 2010: čas rozhodnout se" na adrese http://europa.eu.int/comm/energy_transport/en/lb_en.html). Komise se domnívá, že poskytovaná finanční podpora projektu není v rozporu s pravidly volné soutěže, tím, že jde o fázi experimentu.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist