https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-chce-danove-zvyhodneni-jaderne-energie-v-evropske-unii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie chce daňové zvýhodnění jaderné energie v Evropské unii

3.5.1999 16:26 | BRUSEL (Reuters)
Francie podpořila plány na harmonizaci energetických daní v Evropské unii. Protože však chce bránit svůj jaderný průmysl, požaduje rozdílné sazby podle množství produkovaného CO2.
 

"Francouzská vláda podporuje rychlé dokončení práce na harmonizaci minimální spotřební daně pro pohonné látky a elektřinu." píše se v dokumentu připraveném pro setkání ministrů financí, které se má konat později tento měsíc.

Ale "výška minimální daňové sazby by měla být stanovována podle míry znečištění ovzduší při výrobě energie, což závisí na použitém palivu", říká se v dokumentu, jehož kopii Reuters obdržel.

Francie získává asi 75 % elektřiny z jaderné energie a argumentuje, že by tato energie měla být favorizována, jelikož při její výrobě nevzniká CO2.

Aby byly potlačeny emise skleníkových plynů, ukončeno škodlivé daňové soupeření na jednotném trhu Evropské unie a povzbuzeno snížení daní z příjmů, navrhla Evropská komise v březnu 1997, že vlády zvýší minimální daňové sazby na motorová a tepelná paliva a rozšíří harmonizované minimální daně na elektřinu a plyn.

Díky své silné závislosti na jaderném průmyslu Francie dlouho upřednostňovala myšlenku zavést v Evropě speciální uhlíkovou daň spíše než obecnější daň na všechny druhy energie.

Evropská komise, výkonný orgán EU, tvrdí, že Francii nic nebrání v úpravě jejího národního daňového režimu penalizování velkých producentů CO2, ale to nemůže nahradit sjednocená minima daňových sazeb na všechny druhy energie.

"Každý může mít volnost ve stanovení daní podle environmentálních kritérií, ale měly by být vyšší než minima určená v našem návrhu, " uvádí zdroje Evropské komise. "Jaderná energie by neměla být osvobozena od daní pouze proto, že netvoří CO2.

Francouzský dokument rovněž volá po rozsáhlém zvýšení daní na paliva pro dopravu s cílem urychlit proces "rozvoje alternativních strategií pro přepravu zboží."

Součástí této reformy by měl být větší růst daní na paliva pro dieselové motory, "aby byl redukován rozdíl mezi benzínem a motorovou naftou, pro který neexistuje žádné ospravedlnění", říká dokument.

Francie rovněž podpořila kroky k ukončení mezinárodní výjimky ze spotřební daně na letecká paliva.

Francie vyjádřila znepokojení nad vzrůstajícími daněmi poškozujícími konkurenceschopnost evropských firem a navrhla limitované výjimky pro průmyslová odvětví využívající velké množství energie. Představitelé Evropské unie si stanovili rok 1999 jako poslední termín k dosažení souhlasu na balíčku daňových opatření, včetně energetické daně.

Německo, které v současnosti EU předsedá, doufá, že na setkání ministrů financí z 15 států Evropské unie 25. května bude dosaženo pokroku při hledání shody ohledně zmíněného balíčku daňových opatření.


reklama

 
Michael Mann

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist