https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-obnovi-kvuli-klimaticke-konferenci-kontroly-hranic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie obnoví kvůli klimatické konferenci kontroly hranic

4.11.2015 09:46 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francouzská vláda se kvůli nadcházející světové klimatické konferenci v Paříži rozhodla obnovit od 13. listopadu dočasně kontroly na francouzských hranicích. A to v rámci posílení bezpečnosti konference, které se zúčastní na 200 delegací z celého světa. Paříži to umožňuje příslušný článek takzvané schengenské dohody o volném pohybu osob v rámci EU.
 

Připravovaná pařížská konference zvaná COP 21 se má konat od 30. listopadu do 11. prosince. Avšak kontroly na francouzských hranicích s Německem, Belgií, Itálií a dalšími sousedními státy začnou již 13. listopadu a potrvají až do 13. prosince. "V této době je tedy nutno počítat s tím, že na francouzských hranicích a mezinárodních letištích se bude provádět pasové odbavení," upozornily své obyvatele úřady zemí EU.

Země Schengenu mohou zavést kontroly až na 30 dnů v případě, že je podle nich vážně ohrožen veřejný pořádek či vnitřní bezpečnost. Naposledy využila Francie této možnosti v době zasedání nejvyspělejších zemí světa G20 v Cannes v roce 2012. Dočasně obnovilo hraniční kontroly například i Polsko u příležitosti 19. mezinárodní konference ke klimatu ve Varšavě v roce 2013.

Dohoda, která vzejde z konference v Paříži, by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Kodaňský klimatický summit v roce 2009 nesplnil očekávání. Až nyní se snad dosáhne nové a ambicióznější celosvětové závazné dohody o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). K největším znečišťovatelům ovzduší skleníkovými plyny přitom patří USA a Čína.

Organizátoři počítají s tím, že konference přiláká i mnoho ekologických a dalších aktivistů, kteří budou nejspíš pořádat demonstrace. Už samotný pohyb tolika politických představitelů a dalších osobností je přitom velkou výzvou pro francouzské bezpečnostní orgány, které od lednových vražedných útoků islamistů v Paříži zvýšily ostrahu v zemi v očekávání dalších možných atentátů.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist