https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzi-pomohou-ricni-a-zeleznicni-doprave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzi pomohou říční a železniční dopravě

5.5.2003 14:19 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise minulý týden posvětila záměr Francie propagovat pravidelnou kombinovanou dopravu zboží jako alternativu k silniční dopravě. Finanční pomoc bude směřovat provozovatelům kombinovaných dopravních služeb, kteří sestaví různá propojení v logistickém řetězci. Celý systém bude dotován do roku 2007 s ročním rozpočtem 30-40 milionů eur.
 

Kombinovaná doprava je způsob přepravy, který kombinuje silniční dopravu s jinými způsoby dopravy, jako je vnitrozemská říční doprava, železniční nebo doprava po moři na krátkou vzdálenost. Systém pomoci by měl vyrovnat handicap spojený s nezbytným překládáním nákladu v dopravě s více přepravci, který u čistě silniční dopravy "od dveří ke dveřím" neexistuje.

Nové schéma nahradí dosavadní provozní dotace na tuno-kilometr, které v současnosti platí stát francouzským železnicím, a také pomoc Francouzských vodních cest provozovatelům, kteří zajišťují pravidelnou říční dopravu kontejnerů. Cílem schématu dotací je umožnit provozovatelům kombinované dopravy poskytovat na trhu konkurenceschopné služby a zároveň podpořit rozvoj tohoto dopravního systému.

V rámci schématu pomoci bude poskytována fixní platba za každou přepravenou "dopravní jednotku" (ITU kontejner) přeloženou na pozemním terminálu nebo v přístavu situovaném na francouzském velkoměstském území, ale i za jednotku procházející dopravním uzlem během národní či mezinárodní dopravy v rámci dovozu a vývozu.

Toto opatření je v souladu s Bílou knihou o Evropské dopravní politice, kterou Komise přijala v roce 2001, a jež ve svém akčním programu obsahuje nové vyvažování různých způsobů dopravy. Komise proto rozhodla, že francouzská finanční pomoc je v souladu s pravidly hospodářské soutěže.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist