https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzi-vymysleli-auto-na-vzduch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzi vymysleli auto na vzduch

6.11.2000 14:00 | PRAHA (EkoList)
Revolučním vynálezem pro městskou dopravu by se mohl stát e.Volution - automobil, poháněný stlačeným vzduchem. Automobil, který neprodukuje téměř žádné emise, by mohl na jedno naplnění ujet až 200 km za zhruba 12 Kč. Prototyp e.Volution představila firma Zero Pollution Motors (ZPM) na konci října v jihoafrickém Johannesburgu a autosalónu Auto Africa. Podle šéfky ZPM Helen Brownové by první auta řady e.Volution mohly jezdit po ulicích ještě do konce tohoto roku.
 

Automobil zkonstruoval po téměř desetileté snaze bývalý konstruktér Formule 1 Guy Negre. Jeho e.Volution váží pouhých 700 kg, samotný motor pak téměř neuvěřitelných 35 kg. Pístový motor pohání stlačený vzduch, který je uložen v nádržích, podobných těm, které používají hlubinní potápěči, ve spodní části auta. Nádrže je možné plnit buď napojením na zdroj elektrické energie přes elektrický kompresor, což ale zabere až 4 hodiny. Specializovaná "pumpa" na stlačený vzduch to však dokáže už během tří minut.

e.Volution Vozítka

Vozítka e.Volution od Zero Pollution Motors se mají začít prodávat v roce 2002. Auto které bude jezdit skoro zadarmo a nebude mít skoro žádné emise. Není to jen sen? Foto: Zero Pollution Motors

Vozítko bude podle Brownové především ideálním dopravním prostředkem pro městskou dopravu - například jako servisní vozidlo pro městský mobiliář nebo jako taxík v centrech velkých měst. Ovšem i tak na otevřené vozovce dokáže e.Volution vyvinout rychlost až 130 km/h.

Prvních několik testovacích vozů se má v ulicích francouzských měst objevit už letos, se sériovou výrobou se počítá od příštího roku s tím, že by se e.Volution měl objevit na trhu na začátku roku 2002. Cenově by mělo být vozítko více než přijatelné - počítá se s cenou maximálně 400 000 korun (10 000 US dolarů), což by byla při nízkých provozních nákladech cena velmi výhodná. Automobil mají vyrábět dvě továrny ve Francii, jedna v Jihoafrické republice, tři v Austrálii a pět v Mexiku a ve Španělsku.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist