https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzska-firma-vyrabi-testoviny-z-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská firma vyrábí těstoviny z hmyzu

8.3.2016 00:07 | NANCY (ČTK)
Richardová vyvíjela hyperproteinové těstoviny pro sportovce, když ji kontaktoval jeden lyonský producent hmyzu a představil jí svůj nápad
Richardová vyvíjela hyperproteinové těstoviny pro sportovce, když ji kontaktoval jeden lyonský producent hmyzu a představil jí svůj nápad
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
"Odpuzuje nás to, jak se tyto ingredience nazývají. Ve skutečnosti je to ale velmi chutné, zvláště se zvěřinou," říká Alain Limon, když se chystá na novou várku těstovin se cvrčky nebo sarančaty. Nebo pro ty nejmlsnější s obojím zároveň. Dvaapadesátiletý Limon je jediným zaměstnancem firmy na výrobu těstovin v Thiéfosse v Lotrinsku, v srdci masívu Vogéz na východě Francie.
 

Tento malý podnik, který v roce 2012 založila profesorka francouzštiny, hodlá najímat nové pracovníky. Jeho poslední kreace, těstoviny z hmyzu, totiž měla velký úspěch.

"Hmyz, to jsou proteiny budoucnosti, jsou vysoce kvalitní, organismus je dobře zpracovává a neobsahují lepek," vysvětluje zakladatelka firmy Stéphanie Richardová. Malá továrna vyrábí čtyři druhy těstovin, všechny na bázi mouky z hmyzu: ze cvrčků, sarančat, směsi cvrčků a sarančat a ze cvrčků a hřibů. "Díky hřibům mají těstoviny oříškovou příchuť a chuťově se podobají těstovinám z celozrnné mouky," upřesňuje.

Richardová vyvíjela hyperproteinové těstoviny pro sportovce, když ji kontaktoval jeden lyonský producent hmyzu a představil jí svůj nápad. Richardová se nechala přesvědčit a před Vánocemi zahájila výrobu těstovin z hmyzu. Asi 500 balení těstovin se rozprodalo během několika týdnů. "Produkt měl obrovský úspěch, lidé byli zvědaví," citovala Richardovou agentura AFP.

Alain Limon mísí bio špaldovou mouku s moukou z hmyzu (sedm procent) a vejci. Z přístroje, který k tomu používá, vycházejí nahnědlé těstoviny, radiatori, fusilli, kohoutí hřebeny, špagety nebo penne. Ty se pak musejí 12 hodin za nízké teploty sušit. Za den Limon vyrobí 180 až 200 kilogramů těstovin všech chutí.

Zpočátku, v roce 2012, vyráběla Richardová běžné těstoviny z čerstvých vajec. Pak výrobu rozšířila díky lokálním potravinám, jako je medvědí česnek, kopřivy nebo šafrán. "Všechno pochází stoprocentně z Lotrinska," zdůrazňuje. Dováží se jen semolina, krupice z tvrdozrnné pšenice, kterou nelze v místním klimatu pěstovat.

O čtyři roky později je na tom firma tak dobře, že může brzy najmout dalšího zaměstnance. Richardová je hrdá na to, že se týdně vyrobí až 400 kilogramů těstovin. S tím se však nehodlá spokojit: podnikatelka pracuje na novém receptu na bázi severofrancouzského sýra maroilles a chce začít vyrábět i plněné těstoviny.

Čtvrtkilogramový sáček těstovin z hmyzu je ale pořád mnohem dražší než běžné těstoviny: stojí šest eur (162 Kč). Podle Richardové mohou tyto těstoviny nahradit maso těm lidem, kteří je nejedí, nebo mohou poskytnout labužnický zážitek těm, kdo dávají přednost cvrčkům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist