https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzska-vlada-rozpustila-radikalni-ekologickou-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská vláda rozpustila radikální ekologickou organizaci Aktualizováno

21.6.2023 18:25 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzská vláda dnes rozpustila radikální ekologickou organizaci Soulèvements de la Terre (Povstání Země, SLT), informovala agentura AFP. Členové SLT zosnovali několik útoků na infrastrukturu, kterou považují za škodlivou pro životní prostředí. Policie v úterý zadržela 14 osob kvůli poškozování veřejného majetku nebezpečným způsobem. V Nantes se dnes večer na podporu organizace sešlo na 1200 lidí, odhadla podle AFP prefektura.
 

Rozpuštění organizace oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. "Používání násilí není v právním státě legitimní a trestá se," uvedl po zasedání ministrů mluvčí vlády Olivier Véran.

"Pod záminkou ochrany životního prostředí SLT podněcuje páchání sabotáží a materiálních škod, a to i násilím," odůvodnila vláda své rozhodnutí v dekretu. Jako příklad uvedla několik akcí hnutí, které vedly "k ničení majetku" a "k fyzickým útokům na pořádkové síly".

Setkání před prefekturou v Nantes se účastnili i členové několika odborových organizací. Pořadatelé ohlásili další setkání na 28. června. Zhruba 200 lidí se dnes na podporu SLT sešlo v Lille a asi 300 v Toulouse.

Rozhodnutí vlády okamžitě kritizovala levicová opozice a nevládní organizace. "Je to zásah do svobody projevu, je zaměřen proti projevům a ne proti akcím," řekl právník SLT Raphaël Kempf a dodal, že organizace dekret napadne u soudu.

Ochránci lidských práv uvedli, že dekret je součástí vládního postupu proti ekologickým zájmovým skupinám, který zahrnuje tvrdé policejní zákroky při protestech a zatýkání aktivistů.

"Je to součást širšího trendu," řekl Patrick Baudouin, vedoucí francouzské Ligy pro lidská práva (LDH). "V posledních několika měsících dochází k útokům na několik svobod (svobodu protestu, projevu a sdružování), které se týkají především ekologického hnutí," dodal.

Aktivista Florian Lemerle agentuře Reuters řekl, že bez ohledu na rozhodnutí vlády je SLT příliš široká skupina na to, aby byla rozpuštěna. Existuje podle něj až 190 místních výborů

Vláda zahájila řízení o rozpuštění kolektivu 28. března, několik dní po násilných střetech mezi policií a demonstranty, kteří se u obce Sainte-Soline sešli kvůli nesouhlasu se stavbou obří zavlažovací nádrže. Při protestu utrpělo zranění asi 30 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist