https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsky-odvolaci-soud-uvolnil-cestu-k-uplnemu-zestatneni-edf
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzský odvolací soud uvolnil cestu k úplnému zestátnění EDF

3.5.2023 11:02 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francouzský odvolací soud uvolnil cestu k úplnému zestátnění francouzské elektrárenské společnosti EDF. Zamítl žalobu menšinových akcionářů, kteří se odvolali proti rozhodnutí vlády firmu zestátnit. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Vláda loni zahájila odkup akcií, které ještě nevlastnila, s cílem stáhnout EDF z burzy. Vyčlenila přibližně deset miliard eur (236 miliard Kč) na převzetí plné kontroly nad zadluženou skupinou.

Odkup souvisí se strategií francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který sází na jadernou energii, připomíná Reuters. Macron anoncoval plán na výstavbu šesti nových reaktorů do roku 2050.

Podmínky nabídky napadlo sdružení na obranu menšinových akcionářů (ADAM), podle něhož je odkupní cena 12 eur za akcii příliš nízká. Šéfka sdružení Colette Neuvilleová se odmítla vyjádřit. Uvedla, že potřebuje čas na to, aby rozhodnutí soudu posoudila a zvážila další právní kroky. Společnost EDF se rovněž odmítla vyjádřit.

Od 4. do 17. května bude opět platit nabídka vlády na odkup akcií za stejných finančních podmínek, aby mohli držitelé prodat své zbývající akcie a dluhopisy. Posléze bude zahájen proces vytěsnění minoritních akcionářů, uvedlo v prohlášení ministerstvo financí.

Společnost EDF vykázala za loňský rok rekordní čistou ztrátu 17,9 miliardy eur. Přispěl k tomu nebývalý počet odstávek jaderných reaktorů, svou roli ale sehrála i regulace cen energií. Za rok 2021 firma vykázala čistý zisk 5,1 miliardy eur. Stát má nyní v podniku téměř 96 procent akcií, uvádí společnost na webu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist