Francouzští producenti šampaňského chtějí, aby se sklidilo méně hroznů
"Pochmurná globální geopolitická a ekonomická situace, stejně jako všeobecná inflace, zatěžují spotřebu domácností. Šampaňské také nadále trpí důsledky předzásobení maloobchodníků v letech 2021 a 2022,“ řekl předseda výboru pro šampaňské David Chatillon.
Výbor uvedl, že na letošní sklizeň v Champagne mělo od začátku roku vliv špatné počasí, včetně mrazů a vlhka, což zvýšilo napadení vinic plísněmi. Maximální výnos hroznů, které lze sklidit, výbor stanovil na 10 000 kilogramů z hektaru, což je méně než 11 400 kg na hektar v roce 2023.
Na rozdíl od výroby jiných vín je většina lahví šampaňského směsí několika ročníků, přičemž se používají zásoby z předchozích let. Tyto zásoby se doplňují v dobrých letech a mohou kompenzovat roky se špatnou sklizní.
Není to poprvé, co region utrpěl velké ztráty v důsledku kombinace mrazů a poškození plísní. V roce 2021 se výnosy proti pětiletému průměru snížily o 25 procent a sklizeň klesla na 35leté minimum.
Na rozdíl od loňského roku výbor neuvedl celoroční prognózy prodeje a vývozu.
reklama