https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francuzsko-jadrove-elektrarne-pre-horucavy-znizia-vykon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francúzsko: Jadrové elektrárne pre horúčavy znížia výkon

11.8.2003 16:00 | PARÍŽ (SITA/Reuters)
Francúzsko na pondelok zvolalo naliehavé rokovania kvôli problémom s dodávkami elektrickej energie, ktoré zapríčinilo prehriatie chladiarenských zariadení jadrových elektrární. "Situácia je veľmi vážna," uviedla ministerka priemyslu Nicole Fontainová pred stretnutím odborníkov z vládnych ministerstiev a zo štátneho energetického podniku Electricite de France.
 

Pre zvyšujúcu sa teplotu vody v riekach 58 francúzskych jadrových elektrární stojí pred rozhodnutím znížiť výkon generátorov, alebo pokračovať vo vypúšťaní ohriatej vody do riek. Teplota vypúšťaných vôd však už prekročila bežne stanovené limity. Elektráreň Bugey v blízkosti mesta Lyon už požiadala o výnimku vypustiť vodu do rieky pri teplote prekračujúcej stanovené hranice.

Fontainová pred stretnutím naznačila, že odpoveďou expertov bude pravdepodobne výzva k šetreniu. "Už nám neostáva priestor na manévrovanie. Je nevyhnutné, aby sa občania pripravili na dôsledky," uviedla. Francúzsko v posledných dňoch čelí stále rastúcim teplotám, ktoré v niektorých oblastiach už prekročili 40 stupňov Celzia (100 stupňov Fahrenheita).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist