https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/frydek-mistek-zvazuje-ze-by-od-poplatku-za-odpady-osvobodil-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Frýdek-Místek zvažuje, že by od poplatku za odpady osvobodil děti

26.11.2019 00:08 | FRÝDEK-MÍSTEK (ČTK)
Frýdek-Místek zvažuje, že by od poplatku za odpady osvobodil děti až do šesti let. / Ilustrační foto
Frýdek-Místek zvažuje, že by od poplatku za odpady osvobodil děti až do šesti let. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Maaark / Pixabay
Frýdek-Místek zvažuje, že by od poplatku za odpady osvobodil děti až do šesti let. Zatím tento poplatek nemusí hradit děti do tří let. Pro město by zvýšení věkové hranice ročně znamenalo snížení příjmů o 654.000 korun. Řekla to mluvčí magistrátu Jana Matějíková.
 

Návrh už schválili radní města, budou se jím ale ještě muset zabývat zastupitelé. "Radní města doporučili zastupitelstvu vydat novou obecně závaznou vyhlášku týkající se poplatku za odpad. Důvodem je novelizace zákona, která vyžaduje upřesnění vyhlášky. Vedení města při této příležitosti navrhuje, aby ve vyhlášce byla rozšířena úleva od poplatku," uvedla Matějíková.

Město v příštím roce sazbu poplatku za odvoz a zpracování odpadů ponechá na stejné výši. Výše poplatku je neměnná od roku 2007. Dospělý zaplatí za rok 492 korun, u lidí nad 70 let je poplatek stanoven na 252 korun. Ze zákona by město na poplatku za odpad mohlo podle mluvčí vybírat až 700 korun ročně.

"Nechceme zatěžovat peněženky občanů. Naopak navrhujeme změnu, která by od poplatku osvobodila ještě větší počet dětí. Cílem je alespoň částečně finančně ulevit a podpořit ještě více rodin s malými dětmi," řekl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Pokud s návrhem budou souhlasit zastupitelé, nabude vyhláška účinnosti od 1. ledna příštího roku.

Poplatky od roku 2018 zcela zrušila například Karviná. Město tak přišlo o roční výnos okolo 28 milionů korun, lidé tam platili 500 korun za rok. Lidem do 18 let odpouští poplatky například opavský magistrát.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist