https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/frysava-se-brani-zalobou-sankci-za-chyby-pri-stavbe-kanalizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fryšava se brání žalobou sankci za chyby při stavbě kanalizace

28.3.2018 00:05 | FRYŠAVA POD ŽÁKOVOU HOROU (ČTK)
Obec Fryšava pod Žákovou horou se brání žalobou u správního soudu postihu za pochybení při dotované stavbě kanalizace a čistírny odpadních vod. Stavba byla dokončena před pěti lety, kdy měla obec jiné vedení. Podle posledního rozhodnutí finančního úřadu má vesnice s 350 obyvateli z dotace 37,5 milionu korun vrátit 14,8 milionu a zaplatit penále ve stejné výši. Do rozhodnutí soudu ale platit nemusí, řekl včera starosta Mojmír Humlíček (nestraník).
 

"Obci po těchto krocích, které jsme udělali, nehrozí, že by musela platbu provést. Tudíž ani chod obce není ničím zatížen," uvedl starosta k aktuálnímu hospodaření. Roční rozpočet Fryšavy se pohybuje kolem pěti milionů korun.

Samospráva zpochybňuje hlavně požadavek na vratku 12 milionů Kč uloženou Fryšavě za dodatek ke smlouvě s dodavatelem z roku 2013, který se týkal zkrácení záruky za stavbu. "My se proti tomu bráníme. Říkáme, že ten dodatek nikdy neplatil, tudíž za něj nemůžeme dostat sankci," řekl včera starosta. Obec zároveň požádala o prominutí Generální finanční ředitelství u zbývajících necelých tří milionů korun včetně penále, které se týkaly například toho, že nebylo správně vybírané stočné či neoprávněně započítaných výdajů.

První platební výměry v celkové výši 15,3 milionu korun kvůli stavbě kanalizace dostala Fryšava na základě finanční kontroly na podzim 2016. Zastupitelé obce se pak dohodli na podání odvolání. Rozhodnutí přišlo až letos v polovině února, odvolací finanční ředitelství v něm odvod snížilo jen zhruba o půl milionu na 14,8 milionu Kč. Následně dostala obec také platební výměry na penále ve stejné výši. Dohromady by tedy měla státu zaplatit 29,6 milionu korun.

Humlíček, který vede obec od listopadu 2014, podal kvůli projektu trestní oznámení na neznámého pachatele. Trestní stíhání jedné osoby policie zahájila loni v květnu. Podle dostupných údajů se záležitostí zabýval už také soud, ale řízení zatím nebylo ukončeno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist