https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fytoenergetika-v-peklove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fytoenergetika v Peklově

3.2.2000 13:00 | PRAHA (EkoList)
Evropská unie se v Kjótském protokolu zavázala k 8%-nímu snížení emisí skleníkových plynů do období let 2008 - 2012 ve srovnání s rokem 1990. Avšak v současné době se tyto emise opět zvyšují. Pokud se EU nechce před mezinárodním společenstvím zdiskreditovat musí zintenzívnit své iniciativy v oblasti energetických úspor a využívání obnovitelných zdrojů energie (OZE). EU se rovněž zavázala ke zdvojnásobení využívání OZE z cca 6% celkové energetické spotřeby na 12% do roku 2010.
 

Česká republika se připojila k závazkům EU o snižování emisí skleníkových plynů, stejně jako se snaží i o zvyšování podílu OZE. V současnosti pochází 1,5% z celkové energetické spotřeby ČR z OZE, což by se mělo do roku 2010 zvýšit na 3,5%. Hlavním OZE je v ČR i EU biomasa*, jejíž podíl v rámci OZE činí zhruba 2/3 (v EU i ČR).

Teoretický potenciál fytoenergetiky v ČR je odhadován na 10% z celkové energetické spotřeby, z čehož 6% činí odpadní fytomasa (dřevo, sláma, bioodpad apod.) a 4% cíleně pěstované rostliny (energetické byliny - krmný šťovík, některé slézy, topolovka, technické konopí atd. a rychlerostoucí dřeviny - zejména topoly a vrby). Pěstování rostlin pro energii řeší rovněž problémy nevyužívaných zemědělských půd, kterých je v současné době kolem 1 mil. ha, zvyšuje počet pracovních příležitostí v regionech, snižuje energetickou závislost státu i obcí a při citlivém včlenění plantáží do krajiny má jen nepatrný negativní vliv na životní prostředí.

Pěstování rostlin je v ČR zatím pouze v počátcích. Energetické byliny jsou pěstovány zejména na rekultivovaných plochách důlních výsypek, u výzkumných ústavů apod. Rychlerostoucí dřeviny se prosazují maličko rychleji. Sklizeň první zralé plantáže v ČR začne 22. února tohoto roku. Při této příležitosti bude pořádat Pěstitelská sekce CZ BIOMu tématický den Peklov 2000, na němž budou předvedeny různé metody sklizně, zpracování i využití fytomasy.

*Správněji fytomasa, jelikož předpona bio se vztahuje k veškeré organické hmotě vytvořené biologickými procesy, zatímco fytoenergetika využívá v současné době pouze rostlinnou biomasu, tedy fytomasu. Běžně užívaným termínem je však biomasa (angl. biomass, něm. die Biomasse).


reklama

 
Antonín Slejška

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist