https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gaceta-hladina-mori-stoupne-behem-tohoto-stoleti-o-15-metru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gaceta: Hladina moří stoupne během tohoto století o 1,5 metru

18.4.2008 09:25 | PRAHA/VÍDEŇ (Ecomonitor)
Podle nejnovějších poznatků bude hladina moří v průběhu tohoto století stoupat třikrát rychleji, než se původně předpokládalo. Informoval o tom španělský deník Gaceta.
 

tichý oceán
Tichý oceán, ostrov Coronado.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

V úterý 15. dubna byla ve Vídni zveřejněna nová predikce zvyšování hladiny moří. Stalo se tak na generálním shromáždění Evropské unie věd o Zemi (European Geosciences Union, EGU). Oproti závěrům, které byly prezentovány v rámci loňského Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC), nová studie předpokládá mnohem rychlejší zvyšování hladiny moří - do konce tohoto století by se dle současných poznatků měla hladina moří zvednout až o 1,5 metru. To je třikrát více, než odhadoval Mezivládní panel pro klimatické změny.

Nové poznatky jsou výsledkem bádání výzkumného týmu oceánografické laboratoře Proudman se sídlem ve Velké Británii. Světlana Jevrejevová z této laboratoře pro deník uvedla, že prezentovaná data byla získána novou metodou, s jejíž pomocí lze přesně rekonstruovat vývoj hladiny moří dva tisíce let do minulosti.

Z výzkumu je patrné, že hladina moří se během 18. století zvýšila o pouhé dva centimetry. V průběhu století 19. došlo ke zvýšení hladiny o šest centimetrů, během století 20. pak byl zaznamenán nárůst o 19 centimetrů. Podle Jevrejevové se hladina moří zvedá zejména v důsledku tání ledovců.

Vědci se nyní zabývají otázkou, jaký dopad bude mít zvyšování hladiny moří na život na Zemi. Již nyní je patrné, že bude-li tento trend pokračovat, bude řada obyvatel pobřežních oblastí nucena opustit své domovy.

Podle článku zveřejněného dne 16. 4. 2008 na serveru Gaceta.es







reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist