https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazeta-wyborcza-florida-usiluje-o-regeneraci-parku-everglades
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

mapa uvnitřGazeta Wyborcza: Florida usiluje o regeneraci parku Everglades

15.9.2008 09:19 | PRAHA/VARŠAVA (Ecomonitor)
PRAHA/VARŠAVA - Proslulý floridský park Everglades má být obnoven. V současnosti zbývá z kdysi slavných bažin pouze zhruba polovina, část byla vysušena a změněna v pole. To však ohrožuje nejen floridskou přírodu, ale ve svých důsledcích také místní ekonomiku, píše Gazeta Wyborcza.
 

Floridské bažiny Everglades na satelitním snímku.
Mapa: Google Maps

Voda z jezera Okeechobee je odváděna do moře dvěma kanály - jeden směřuje na západ, druhý na východ. Nicméně systém hrází vybudovaný ve 20. letech brání volnému odtoku vody jižním směrem. Silnice č. 41 vedená po náspu měla obyvatelstvu jižní Floridy umožnit únik před hurikány, stala se však překážkou, neboť funguje jako přehrada.

Úpravami dokončenými ve 20. letech minulého století trpí především ptactvo. Mnohatisícové kolonie nesytů amerických se zmenšily na desetinu, během suchých let totiž ptáci nemají možnost zahnízdit. Umírá korálový útes jižně od poloostrova. Úlovky krevet klesají, protože roste salinita vody v ústí řek. Na vysychajícím terénu dochází stále častěji k požárům, které škodí turistice, ta ale představuje hlavní zdroj příjmů státu Florida. Přestává se rovněž dařit zelenině, jejímž hlavním zimním producentem v USA je právě jižní Florida. Právě proto nejen ekologické organizace, ale i místní politici volají po obnově volného proudění vody - jinak se totiž stát již brzy neuživí.

Problém ovšem spočívá ve finanční náročnosti projektu. Bez injekce z federálních fondů nebude možné rozsáhlé úpravy za miliardy dolarů vůbec provést. Pokud se peníze podaří sehnat, dojde k alespoň částečné obnově legendárních mokřadů parku Everglades obývaného aligátory, volavkami a škeblemi a označovaného prvními osadníky za "travní moře potopené ve vodě".

Podle článku Adama Wajraka Everglades i Rospuda zveřejněného dne 9. září 2008 na serveru Gazeta Wyborcza.


reklama

 
Karel Dolejší

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist