https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geneticke-manipulace-jsou-pry-hrozbou-pro-ekologicke-zemedelce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřGenetické manipulace jsou prý hrozbou pro ekologické zemědělce

21.3.2002 13:23 | PRAHA (EkoList)
Takzvané polní pokusy s geneticky manipulovanými (GM) plodinami mohou znamenat vážné ohrožení pro ekologické zemědělce. Shodují se na tom jak zástupci české certifikační a kontrolní společnosti Kontrola ekologického zemědělství (KEZ), tak čeští "protigenetičtí aktivisté".
 

Zejména šíření pylu v době květu plodin, kterým byla pozměněna genetická výbava, ale i například šíření jejich semen ptáky a dalšími živočichy, se mohou stát vážným nebezpečím ekologickým farmářům. Pravidla ekologického zemědělství v Česku, ale ani v žádné z evropských zemích totiž netolerují nejenom pěstování GM plodin, ale ani žádné, byť sebemenší procento geneticky pozměněné příměsi v osivu.

Právě poletující pyl nebo semena roznášená ptáky mohou ale farmářům bez jejich vlastního přičinění řádně "zamíchat kartami". "Takový člověk potom může velmi snadno přijít o certifikát ekologického hospodaření a může to znamenat i krach jeho farmy," souhlasí ing. Roman Rozsypal z oddělení pro vědu a výzkum společnosti KEZ. Ta má v Česku za úkol provádět pravidelné kontroly ekologického hospodaření a rozhoduje o přidělování certifikátu BIO - produkt ekologického zemědělství. "Už jsme přitom zachytili jeden případ GM sóji v krmné směsi," argumentuje Rozsypal. Kontaminace pylem z pokusných polí je podle něj velmi závažný problém. "Myslím, že je to záležitost, která byv blízké době mohla skončit u Ústavního soudu," dodává. Postižení ekologičtí hospodáři totiž u nás nemají prakticky žádnou možnost žádat o náhradu škody.

Podobné je to ale i v členských státech Evropské unie (EU). Alespoň to tvrdí dr. Erik Millstone z Univerzity v Sussexu. "Britská vláda i Evropská komise (EK) se s tím ani nesnaží nic dělat. Spíš tlačí na certifikační společnosti, aby byly tolerantnější a alespoň určité procento GM příměsí pro ekologické zemědělství povolily," tvrdí Erik Millstone.

Proti polním pokusům v ČR vystupuje velmi razantně česká pobočka ekologické organizace Greenpeace. Kromě obavy o bezpečnost a zdraví spotřebitelů je k tomu vede, podle slov vedoucí genetické kampaně českých Greenpeace ing. Zuzany Piknové, i strach z kontaminace životního prostředí GM organismy. "Problém je v tom, že dosud neexistují žádné seriózní vědecky podložené studie, které by možná rizika vyvrátily," říká Piknová. Její slova potvrzuje i britský profesor Millstone: "Dosud vlastně neexistuje jediný seriózní test, který by ukázal, co GM plodiny udělají v přirozeném, mimolaboratorním, prostředí," říká dr. Millstone.

Vedoucí genetické kampaně Greenpeace ČR ing. Zuzana Piknová
Zuzana Piknová a koordinátor kampaní Greenpeace ČR Jan Haverkamp dr. Erik Millstone (vpravo) s překladatelem

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist