https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geneticky-upravena-kukurice-zpusobila-krysam-velke-nadory-zjistila-francouzska-studie?ids%5Bx31672dc010fd1f37205abb6401e20d82%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geneticky upravená kukuřice způsobila krysám velké nádory, zjistila francouzská studie

21.9.2012 11:34 | PRAHA (Ecomonitor)
Strach z geneticky upravených potravin a herbicidů v prostředí může být oprávněný. Francouzští vědci našli u krys krmených geneticky modifikovanou kukuřicí a vystavených účinkům herbicidu Roundup nádory a další zdravotní potíže, píše BBC.
 

Během výzkumu byly krysy rozděleny do čtyř skupin. První skupina jedla geneticky modifikovanou kukuřici s naneseným herbicidem Roundup, druhá pouze modifikovanou kukuřici bez herbicidu, třetí jedla obyčejnou kukuřici, ale pila vodu obsahující stopové množství herbicidu. Čtvrtá skupina byla kontrolní a byla krmena nemodifikovanou kukuřicí a nezávadnou vodou.

Hlodavci jedli geneticky modifikovanou potravu po dva roky, tedy po celou běžnou délku svého života. To je mnohem déle než obvyklé devadesátidenní studie prováděné průmyslem, uvedl vedoucí výzkumného týmu Gilles-Eric Seralini.

Vědci pracovali s kukuřicí NK603 společnosti Monsanto. Ta je geneticky upravená k tomu, aby odolávala herbicidu Roundup, který vyrábí stejná firma. Zemědělci tedy mohou svá pole stříkat proti plevelu herbicidem, aniž by tím poškodili pěstovanou plodinu.

Francouzští vědci zjistili, že krysy krmené geneticky modifikovanou kukuřicí nebo vodou obsahující herbicid Roundup v takovém množství, jež je v USA považované za bezpečné, umíraly dříve, než krysy krmené standardní stravou. Zatímco v kontrolní skupině stravující se „obyčejně“ zemřelo předčasně pouze 30 % samečků a 20 % samiček, u skupin s upravenou stravou to bylo 50 % samečků a 70 % samiček. Kromě toho u nich vědci popsali pozdní vývoj, velké prsní nádory a těžké poškození jater a ledvin. Nádory se sice nešířily do dalších částí těla, ale byly prý velmi velké a bránily tak fungování dalších orgánů.

Podle Seraliniho výsledky ukázaly, že je potřeba GMO studovat daleko pečlivěji, než je tomu v současné době. „Tato studie přinejmenším upozornila na to, že je třeba za prvé vyzkoušet všechny GM plodiny v dvouletých, celoživotních studiích, a za druhé, že pokud jde o testování toxicity herbicidů nebo pesticidů, musíme testovat kompletní zemědělský přípravek a ne pouze jeho aktivní složku," řekl BBC Michael Antoniou, molekulární biolog z londýnské Kings College. Tato poznámka směřuje k dřívějším studiím, které zkoumaly pouze účinnou složku Roundupu, glyfosát, nikoli celé jeho složení.

Někteří nezávislí vědci ale zveřejněnou francouzskou studii kritizují kvůli použitým statistickým metodám a za vybrání nesprávného typu potkana. Tvrdí, že albínský kmen Sprague-Dawley má sám o sobě sklony k rozvoji rakoviny, zejména nádorů mléčných žláz.


reklama

Další informace |
Podle článku „French GM-fed rat study triggers furore“ zveřejněného 19. 9. 2012 na serveru BBC News.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Nesprávný druh - 25. 9. 2012 - Jan Šimůnek

V řadě zemí, kde nejsou u moci ekologisté, GMO běžně konzumují. Pokud by tam byly nějaké problémy, tak by se to objevilo.
Druhou věcí je, že neexistuje žádný mechanismus, kterým by se GMO proti ne GMO mohl u člověka projevit jako zdroj choroby. Respektive existuje jediný, a to je vnesení genu pro nějakou strukturum na niž jsou nějací lidé alergičtí, a která v ne GMO plodině stejného druhu není. Nicméně tohle máme právě v důsledku GMO technologií plně pod kontrolou (a můžeme takové výrobky označit jako nevhodné pro konzumenty s alergií na ..., jak se to běžně dělá u mnoha směsných potravin), na rozdíl od produktů klasického šlechtění, kde v důsledku poškození genetické informace toxiny nebo zářením mohou vznikat velmi drasticky pozměněné polysacharidy a proteiny a nevíme předem, co tam vlastně vznikne.

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist