https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geopark-ralsko-chce-letos-do-festivalu-promeny-zapojit-verejnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geopark Ralsko chce letos do Festivalu Proměny zapojit veřejnost

5.3.2019 09:04 | RALSKO (ČTK)
Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety.
Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Adamovič / Geopark Ralsko
Geopark Ralsko chce letos do Festivalu Proměny zapojit i širokou veřejnost. Vyhlásil proto soutěž o nejlepší dílo z přírodních materiálů vytvořené v některé za dvou desítek zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Zapojit se může kdokoliv, malí, velcí, týmy i jednotlivci, rodiny nebo školy, řekla autorka projektu Lenka Mrázová.
 

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století byl ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušen pobytem tří armád. Geopark se teď snaží vrátit do oblasti život.

Ti, kdo se chtějí do soutěže zapojit, musí podle Mrázové do 12. května vytvořit v některé ze zaniklých obcí dílo z přírodních materiálů. To pak musí vyfotit a zaslat snímek spolu se jmény autorů, názvem díla a jeho lokací (nejlépe ve formátu GPS) organizátorům na e-mail festival@geoparkralsko.cz. Pro orientaci, kde všude byly zaniklé obce, poslouží interaktivní mapa Geoparku Ralsko - www.mapa.geoparkralsko.cz.

Přihlášená díla vyhodnotí účastníci mezinárodního landartového workshopu na konci května. "Budou to umělci z České republiky, Německa, Islandu a Norska," doplnila Mrázová. Na nejlepší díla čekají zajímavé odměny. Oceněné vyhlásí geopark na Mezinárodním Landart Festivalu Proměny 25. května. Nejlepší fotografie se objeví v kalendáři Geoparku Ralsko pro příští rok.

Zájemci o soutěž se mohou podle Mrázové inspirovat v Ralsku, kde už podobná díla vznikla. Najdou je třeba v zaniklé obci Jabloneček. "Každým rokem se snažíme tuto aktivitu posunout dál a vymyslet něco nového. Letos jsme vyhlásili tuto soutěž a další novinkou je i účast umělců z Norska a Islandu na mezinárodním Festivalu Proměny v květnu," doplnila Mrázová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist