https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geoscience-online-nase-oceany-ceka-pochmurna-budoucnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geoscience-online: Naše oceány čeká pochmurná budoucnost

23.6.2006 09:39 | PRAHA/KIEL (EcoMonitor)
Moře téměř vylovené, plné odpadu a jedovaté. Současný stav oceánů je opravdu dramatický. Při příležitosti Světového dne oceánů varovali vědci před stále se stupňujícími problémy, jako je např. okyselování vody v důsledku globálního oteplování. Tyto změny v největším ekosystému naší planety budou mít i pro člověka těžko odhadnutelné důsledky. Vědci ale varují před trvalými změnami, píše Geoscience-online.
 

tichý oceán
Tichý oceán, ostrov Coronado.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Stále stoupající hladina oxidu uhličitého v atmosféře nevede pouze ke globálnímu oteplování, ale také k okyselování vody v oceánech. „Změny v chemickém složení mořské vody způsobují trvalé změny ve vývoji a škody na vápenatých schránkách, kterými jsou tvořeny nejmenší živočichové. Důsledky těchto změn ale stále ještě nejsou dostatečně prozkoumány,“ zdůrazňuje Ulf Riebesell z Leibnizova institutu pro výzkum moře (IFM- GEOMAR).

Podle údajů zveřejněných organizací Greenpeace jsou nejvíce ohroženy velké hloubky, které jsou ale současně i největším ekosystémem na zemi. Dosud jsou ale prozkoumány méně než např. Měsíc a každoročně je jich díky používání vlečných sítí zdevastováno zhruba 1500 km čtverečních.

„Dochází zde k ničení životního prostoru, který je člověku ještě z větší části neznámý. Dříve se předpokládalo, že v hlubinách není žádný život. Dnes se ale počet druhů žijících ve velkých hloubkách odhaduje na více než 10 milionů a každá nová expedice přinese na povrch nové fascinující živočichy. Bohužel ale každý lov pomocí tažných sítí páchá ohromné škody,“ říká Iris Menn, mořský biolog Greenpeace. Dalším nepříjemným překvapením, z často ještě neprozkoumaných mořských hlubin, jsou rychlé změny v systému mořského proudění, jako je např. Golfský proud. „Díky našim výzkumům víme, že již několikrát v historii došlo k silnému kolísání mořského proudění. Jednalo se o horizont desetiletí až staletí,“ vysvětluje Ralph Schneider z Institutu pro výzkum země z Christian-Albrecht univerzity. Také v budoucnosti je možné díky odtávání ledových mas očekávat i změny v systému mořského proudění.

Další riziko souvisí např. s výskytem hydrátu metanu. Stoupající teplota oceánů by mohla v některých oblastech vést k tomu, že by se plynné hydráty staly nestabilními a začaly se rozpadat. To by mohlo destabilizovat některé nánosy hornin, způsobit jejich sesuv a následně tak vyvolat Tsunami. Nekontrolované ucházení metanu také mimo jiné urychluje skleníkový efekt. „Takovéto „pozitivní“ zpětné vazby je možné ve fungování klimatu najít poměrně často,“ zdůrazňuje Mojib Latif z IFM-GEOMAR.

„Při všech rizicích, která oceán ukrývá, bychom ale měli vzít v úvahu i možnosti, které nám poskytuje,“ říká Klaus Wallmann, mluvčí Kielského vědeckého kroužku Oceán budoucnosti. Jedním z nejdůležitějších témat budoucnosti se stanou např. suroviny pocházející z moře. V tomto případě se většinou uvažuje o ropě, uhlí nebo zásobách zemního plynu. Kielští vědci se ale zabývají i úplně jinou eventualitou, a to zda by se v budoucnosti mohl hydrát metanu stát energetickým nosičem. Stejně tak by mohly některé výtažky z mořských mikroorganizmů v budoucnu najít široké léčebné využití a mohly by se tak stát alternativou ke stále se ztenčujícím kontinentálním zdrojům.

Podle článku Geoscience-online ze dne 8.6.2006.
reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist