https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geotermalni-vrty-v-tanvaldu-ziskaly-uzemni-rozhodnuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geotermální vrty v Tanvaldu získaly územní rozhodnutí

14.10.2017 01:13 | TANVALD (ČTK)
Geotermální vrty pro výstavbu elektrárny v Tanvaldu na Jablonecku získaly po třech letech územní rozhodnutí. Investor - společnost Entergeo, se tím přiblížil realizaci záměru. O vydání územního rozhodnutí na stavbu geotermální elektrárny firma usiluje od prosince 2014. S rozhodnutím stavebního úřadu ale není spokojena radnice. Zastupitelé záměr vybudovat elektrárnu ve městě opakovaně odmítli, rozhodnutí proto město napadne, čas na to má do 22. října. Informoval o tom starosta Vladimír Vyhnálek (Volba pro město).
 

"Máme jasné rozhodnutí zastupitelstva a už jsme se spojili s právničkou, která bude psát odvolání," řekl starosta. Postoj města k projektu se podle něj nezměnil, jsou dvě platná rozhodnutí zastupitelstva proti záměru, a pokud je někdo nezmění, zůstávají v platnosti. "Využijeme všech zákonných prostředků, abychom stavbě zabránili, stejně to nakonec bude muset rozhodnout soud," řekl Vyhnálek. Řízení kolem projektu se podle něj táhnou už příliš dlouho a blokují rozvoj města v lokalitě, která by mohla sloužit průmyslové výrobě a nabídnout pracovní příležitosti. "Zájemci by byli," poznamenal starosta.

Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Pro výstavbu chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Proti záměru firmy se postavilo nejen tanvaldské zastupitelstvo, petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu a jeho okolí. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. "Experimentovat takhle ve městě se nemá," dodal Vyhnálek.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy, které způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo před několika lety postavili lidé v Semilech a také v nedalekém Benešově. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a čerpání vody se případně omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist