https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalizace-jak-ji-vidi-svetova-banka-a-mmf
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globalizace - jak ji vidí Světová banka a MMF?

23.9.2000 13:46 | PRAHA (EkoList)
"Globalizace sice nepostupuje rovnoměrně, ale nabízí rozsáhlé příležitosti k celosvětovému rozvoji, a její podpora, nikoli její zvrat, to je ten nejlepší kurz pro povzbuzení růstu a rozvoje a snížení chudoby," píše se v dokumentu "Globalizace: hrozba nebo příležitost?", který mají k dispozici účastníci pražských výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Dokument, který připravili pracovníci MMF, tak vyjadřuje postoj této instituce ke globalizaci, zaklínacímu slovíčku dnešního světa, na jehož podobu mají právě brettonwoodské instituce výrazný vliv.
 

Text v první řadě vyjmenovává klady tohoto trendu: "Globální trhy nabízejí lidem lepší příležitost napojit se na více a na rozsáhlejší trhy celého světa. Mohou mít přístup k většímu objemu kapitálových toků, technologií, levnějšímu dovozu a větším exportním trhům." Na druhé straně však připomíná, že je naprosto nezbytné, aby jednotlivé země byly připraveny přijmout některá politická opatření, což je věc, která se patrně mnohým kritikům této mezinárodní instituce líbit nebude. Fond je ovšem takoví kritice připraven čelit: "Globalizace nesnižuje národní suverenitu." Naopak MMF vidí v globalizaci silný stimul k prosazování pevné ekonomické politiky. "Měla by také vytvářet stimuly i pro soukromý sektor, aby podstoupil pečlivou analýzu rizika," radí se v textu.

Fond také lehce mapuje měnící se situaci ve světě na poli životních podmínek. Podle něj se už po mnoho desetiletí prohlubuje propast mezi chudými a bohatými zeměmi, přičemž celkový produkt na hlavu se sice znatelně zvýšil, avšak rozdělování příjmů mezi zeměmi se stalo ještě více nerovnoměrnější. To však MMF rozodně nepovažuje za důsledky globalizace, s jejímž růstem se podle něj naopak životní podmínky zlepšují. Zdá se tedy, že fond našel recept, jak mohou nejchudší země co nejrychleji dohnat ostatní. Co by tedy fond naordinoval?:

1. makroekonomickou stabilitu k vytvoření správných podmínek pro investice a úspory

2. ekonomická politika orientovaná navenek k podpoře efektivnosti prostřednictvím obchodu a investic

3. strukturální reforma k povzbuzení domácí konkurence

4. silné instituce a efektivní vláda podporující dobrý výkon státní moci

5. vzdělání, školení, výzkum a rozvoj ke zvyšování produktivity

6. řízení zahraniční zadluženosti k zajištění přiměřených zdrojů pro trvale udržitelný růst.

Některé části z textu vyznívají už jako odpovědi na námitky kritiků. Úředníci fondu bývají často obviňováni ze zaslepenosti, nepředvídavosti, pro které nedokázali včas čelit hospodářským krizím v Asii, Brazílii nebo v Rusku. Fond na to v textu odpovídá: "Je zřejmé, že krize by se nevyvinuly tak, jak se tomu stalo, kdyby tyto země nebyly vystaveny rizikům globálních kapitálových trhů. Avšak tyto země by bez těchto finančních toků také ani nezaznamenaly tak imponující růst." O jakém druhu růstu MMF mluví, se ovšem v textu nepíše.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist