https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalni-emise-dle-vedcu-letos-neporostou-nebo-lehce-klesnou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální emise dle vědců letos neporostou nebo lehce klesnou

8.12.2015 14:51 | PAŘÍŽ (ČTK)
Vědci ale očekávají, že tento stav bude jen dočasný a emise stoupnou zároveň s tím, jak porostou rozvíjející se ekonomiky, využívající především uhlí
Vědci ale očekávají, že tento stav bude jen dočasný a emise stoupnou zároveň s tím, jak porostou rozvíjející se ekonomiky, využívající především uhlí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Globální emise oxidu uhličitého (CO2) letos v porovnání s loňskem nevzrostou či dokonce lehce klesnou. Je to poprvé, co tato situace nastane, i když světová ekonomika roste. Tvrdí to vědci ve studii zveřejněné v časopise Nature Climate Change, která byla představena na nynější klimatické konferenci OSN v Paříži. Jev je prý dán menším využíváním uhlí v Číně a rostoucí oblibou obnovitelných zdrojů energie, píše BBC.
 

Vědci ale očekávají, že tento stav bude jen dočasný a emise stoupnou zároveň s tím, jak porostou rozvíjející se ekonomiky, využívající především uhlí. Obavy panují v tomto směru zejména ohledně Indie. Vrchol je prý teprve před námi.

Globální emise CO2 rostly od roku 2000 ročně o dvě až tři procenta. Zpomalení nastalo jen v roce 2014 (růst o zhruba 0,6 procenta) a letos by emise mohly dokonce klesnout o stejné množství. "Čekáme udržení současné úrovně, nebo dokonce lehký pokles," řekla BBC vedoucí analýzy dat Corinne Le Quereová z britské University of East Anglia.

Čína podle ní restrukturalizuje svou ekonomiku a používá méně uhlí a v celém světě se intenzivněji využívají obnovitelné zdroje. "A to je ta nejzajímavější část: můžeme nyní produkovat tolik obnovitelné energie, aby to vyvážilo použití uhlí jinde?" řekla Le Quereová.

Čína je podle ní nicméně stále zodpovědná za 27 procent světových emisí, což z ní činí největšího světového producenta těchto látek.

Konference OSN o klimatických změnách se koná od konce listopadu a měla by z ní vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist