https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalni-oteplovani-znepokojuje-pojistovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální oteplování znepokojuje pojišťovny

23.10.1999 21:00 | WASHINGTON (VOA)
Stále více vědců je přesvědčeno, že globální oteplování ovlivňuje zemské klima. A významné podnikatelské odvětví s tím začíná souhlasit. Počasí v devadesátých letech našeho století napáchalo neuvěřitelné škody na celém světě. Hurikány, tornáda a sucha si vybrala hrozivou daň a těch, kdo ztratili domovy a své milované.
 

Američtí majitelé domů, kteří byli pojištění, dostali určitou náhradu za to, co ztratili. Ale pojišťovny v USA utrpěly velké finanční ztráty. Například nároky na náhradu škod způsobených hurikánem Andrew v roce 1992 přivedli osm pojišťoven k bankrotu. Frank Nutter, předseda Americké asociace pro pojišťování pojišťoven, říká, že hurikán Andrew byl budíček pro tento obor podnikání.

"Hurikán Andrew stál pojišťovny 15,5 miliardy dolarů na pojištěných škodách. Hurikán Andrew změnil náhled pojišťoven na rizika spojená s velkými událostmi způsobenými počasím."

Někteří vědci říkají, že riziko vzrůstá s tím, jak se Země otepluje. Oceánograf Grant Gross, ředitel Centra pro vědu a životní prostředí na Wahingtonské universitě v Chestertownu ve státě Maryland, říká, že ačkoliv určitá míra oteplování je pro život nezbytná, rostoucí světová populace vypouští příliš mnoho oxidu uhličitého do atmosféry. To změnilo zemskou teplotu a ovlivňuje počasí.

"Myslím, že je docela jasné, přinejmenším těm z nás, kdo jsou o tom přesvědčeni, že dochází ke globálnímu oteplování. A jedním z následků je to, že budeme zažívat více bouří, silnější vlny veder a další podobné věci. Když máte teplejší atmosféru, odpařuje se více vody, tím pádem je více vody v ovzduší a tak máte v létě více povodní a v zimě více sněhových bouří. Klíčová věc je, že budeme zažívat větší výkyvy v našem počasí."

Takovéto předpovědi přiměly Franka Nuttera a jeho Asociaci pro pojišťování pojišťoven k zahájení podpory výzkumu příčin klimatických změn.

"Vzhledem k vzrůstající důvěře v obavy vědecké obce z klimatických změn a globálního oteplování se musí odvětví, které je ovlivněno událostmi spojenými s počasím, mnohem více angažovat v pochopení příčin těchto jevů . Musíme více integrovat vědu do našeho rozhodování."

Zatímco některé americké pojišťovny věnují peníze na vědecký výzkum, Frank Nutter říká, že Evropané jsou daleko vpředu v této otázce.

"Evropské pojištovny pojišťoven, zejména Munich Reinsurance a Swiss Reinsurance, velké nadnárodní společnosti, mají vědecká oddělení, která jsou velmi silně přesvědčena, že jde o skutečný problém a že by se mě mělo něco podniknout, pokud jde o příčiny klimatických změn."

"Americké pojišťovny mají sklon být zahleděny pouze na USA. Ano, jasně vidíme více záplav, více bouří, častější sucha. A myslím, že se teď poprvé ptají, zda pozorujeme nový druh chování počasí a klimatu, a chtějí tomu porozumět. Ale stále ještě mají tendenci se zaměřovat na následky klimatických změn, takže je to vede ke zkoumání strategií přežití - lepší stavební konstrukce, lepší stavební materiály."

Vědci, kteří studují globální oteplování, říkají, že vzrůst zemské teploty v příštím století by mohl být několikanásobný oproti vzrůstu, který pozorujeme v tomto století. Ale v 21. století, říká Frank Nutter, můžeme také očekávat větší angažovanost pojišťoven v hledání příčin klimatických změn a v zmírňování jejich ničivých následků.


reklama

 
Mary Saner

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist