https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globeandmailcom-cinu-trapi-nedostatek-vody-pricinou-je-sucho-a-prumyslove-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

globeandmail.com: Čínu trápí nedostatek vody, příčinou je sucho a průmyslové znečištění

15.6.2007 09:08 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Čína plánuje nedaleko Šanghaje výstavbu obřího zařízení na odsolování mořské vody. Důvodem je nedostatek pitné vody, která chybí milionům lidí kvůli problémům se suchem a obrovským znečištěním, píše internetový deník globeandmail.com.
 

Vedle rozsáhlého sucha zemi trápí, že místní továrny ignorují nebezpečí znečištění a vypouštějí jedovaté odpady z výroby do řek a jezer. V Číně žije pětina všech obyvatel zeměkoule, ale k dispozici je zde pouhých sedm procent světových zásob vody. Na přelomu května a června pokryl jezero Taihu v provincii Jiangsu, třetí největší jezero v Číně, koberec vodních řas. Kvůli tomu přišlo o pitnou vodu 2,3 milionu obyvatel města Wuxi, kteří tak musí být zásobováni balenou vodou.

Odsolovací zařízení u Šanghaje by mělo být největší, co se týče produkce pitné vody. Zařízení s největší rozlohou se právě staví na severu země u města Tianjin, které také nemá dostatečné zdroje pitné vody. Plán ještě čeká na rozhodnutí Národní komise pro rozvoj a zlepšování. Znečištění vod ohrožuje také populaci vodních živočichů, zejména ryb. Podle ministerstva zemědělství a Státní agentury ochrany přírody však za poslední rok nedošlo k žádnému prudkému zhoršení.

Kadmium, měď a olovo ohrožují stavy ryb zejména v pobřežních vodách, zatímco nitráty a fosfáty znečišťují vnitrozemské vody, tvrdí studie zveřejněná na internetových stránkách čínského ministerstva zemědělství.

Za poslední rok došlo k 1 463 „nehodám“, které poškodily čínské rybářství, což toto odvětví připravilo zhruba o 477 milionů dolarů.

Čína také investuje miliardy do projektu, který by umožnil dovést vodu z jižních oblastí sužovaných v současnosti záplavami na vyprahlý sever země.

Podle článku agentury Reuters na serveru globeandmail.com ze dne 13. 6. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist