https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/glocalia-klimaticke-zmeny-maji-znicujici-dopad-na-oblast-stredni-ameriky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Glocalia: Klimatické změny mají zničující dopad na oblast Střední Ameriky

2.5.2008 09:10 | PRAHA/CIUDAD DE GUATEMALA (Ecomonitor)
Střední Amerika čelí důsledkům klimatických změn. Kromě životního prostředí se vliv změn klimatu začíná velmi výrazně projevovat na zdraví lidské populace a na možnosti zabezpečení dostatečného množství potravin. Informoval o tom zpravodajský server Glocalia.
 

Tržiště se zemědělskými produkty v Guatemale.
Typické tržiště se zemědělskými produkty v Guatemale. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 a využívá materiálu z hesla Wikipedie Guatemala.
Foto: Mike Baird/Wikimedia Commons

V důsledku klimatických změn se v oblasti Střední Ameriky objevují časté záplavy, či opakovaná sucha. To má bezprostřední dopad na zemědělskou úrodu a zabezpečení obyvatel množstvím potravin. V oblasti se začínají objevovat značně nezvyklé jevy, jako byla například sněhová bouře v okolí guatemalského města Ixchiguán.

Klimatické změny ve Střední Americe již citelně ovlivňují i zdraví obyvatel. Měnící se klimatické podmínky nahrávají šíření nemocí, jako je například malárie, horečka dengue či leishmanióza. Na fóru nazvaném Občanská společnost proti klimatickým změnám na tento fakt upozornil guatemalský ministr životního prostředí Luis Ferraté. Jeho slova potvrdil i šéf Epidemiologického oddělení ministerstva zdravotnictví Félix Mencos. Ten uvedl, že pět až deset procent průjmových onemocnění a respiračních chorob souvisí s klimatickými změnami.

Podle guatemalského ministerstva životního prostředí trpí v důsledku klimatických změn hlavně nejchudší vrstvy obyvatelstva. Právě těm totiž chybí prostředky nezbytné k zajištění zdravotní prevence a výživy.

Vlivem klimatických změn a možnostmi snížení jejich dopadu na životní prostředí a životy obyvatel se v současné době zabývají odborníci z několika států Střední Ameriky. Své závěry budou prezentovat na schůzce vládních představitelů v Hondurasu, která se uskuteční 28. května.

Podle článku zveřejněného dne 29. 04. 2008 na serveru Glocalia.com.


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist