https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gm-se-dohodl-na-partnerstvi-s-vyrobcem-elektrickych-aut-nikola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

GM se dohodl na partnerství s výrobcem elektrických aut Nikola

14.9.2020 00:03 | NEW YORK (ČTK)
Americká automobilka General Motors (GM) se dohodla na strategickém partnerství s výrobcem elektrických nákladních aut Nikola.
Americká automobilka General Motors (GM) se dohodla na strategickém partnerství s výrobcem elektrických nákladních aut Nikola.
Licence | Volné dílo (public domain)
Americká automobilka General Motors (GM) se dohodla na strategickém partnerství s výrobcem elektrických nákladních aut Nikola. V něm získá v rámci partnerství 11procentní podíl v hodnotě dvou miliard USD (téměř 45 miliard Kč). Firmy ve společném sdělení uvedly, že do konce roku 2022 zahájí výrobu pick-upu s elektrickým a vodíkovým pohonem. Vůz dostal název Badger.
 

GM získá podíl výměnou za věcné služby a přístup k dílům a komponentům. Stane se také exkluzivním dodavatelem palivovým článků pro nákladní vůz Class 7/8 firmy Nikola po celém světě vyjma Evropy.

"Nikola je jednou z nejinovativnějších společností na světě. General Motors je jednou z nejlepších strojírenských a výrobních společností na světě. Lepší partnerství, než je toto, si ani nelze představit" uvedl zakladatel firmy Nikola Trevor Milton.

Akcie firmy Nikola před oficiálním zahájením obchodování na trhu Nasdaq ve Spojených státech v reakci na zprávu přidávaly přes 30 procent. Akcie GM pak měly na burze v New Yorku k dobru přes šest procent.

Vůz Badger je zatím pouze na papíře. Firma na něj ale už koncem června začala přijímat předobjednávky. Auto by mělo mít 906 koní a dojezd za použití baterie i vodíkových palivových článků 600 mil (965,6 km). Cena má začínat na 60.000 USD (1,3 milionu Kč) za elektrickou verzi a 90.000 USD (dva miliony Kč) za verzi, která bude zahrnovat i vodíkové články. Badger by měl být představen začátkem prosince a s jeho výrobou se má začít v roce 2022, uvedl server Yahoo Finance.

Společnost Nikola byla založena před pěti lety. Od svého založení do konce loňského roku vykázala celkovou ztrátu 188,5 milionu USD. S akciemi firmy se začalo obchodovat na burze letos v červnu, a to díky takzvané reverzní fúzi s firmou VectoIQ Acquisition. Stejně jako výrobce elektrických aut Tesla je i firma Nikola pojmenována po srbsko-americkém vynálezci Nikolovi Teslovi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist