https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gmo-free-mleko-je-jenom-marketingovy-tah-uvadi-sef-mlekaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

GMO free mléko je jenom marketingový tah, uvádí šéf mlékařů

15.8.2019 00:14 | PRAHA (ČTK)
Mléko od skotu, k jehož výživě nebyla použita geneticky modifikovaná krmiva, je jen marketingový tah. / Ilustrační foto
Mléko od skotu, k jehož výživě nebyla použita geneticky modifikovaná krmiva, je jen marketingový tah. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Mléko od skotu, k jehož výživě nebyla použita geneticky modifikovaná krmiva, je jen marketingový tah. Včera to uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Veškeré mléko je podle něj vždy "GMO free". Podobné produkty se rozšiřují hlavně v západní Evropě, například v Německu, a trend se rozmáhá i v České republice. Kopáček také soudí, že se z ČR vyváží příliš mnoho mléka, až 23 procent produkce.
 

"Otázka GMO free mléka je velký marketingový trhák - veškeré mléko je vždy GMO free, i když bude (skot) krmený GMO krmivy. Trh si to ale žádá," řekl Kopáček. Podle něj se tento trend rozmáhá i v České republice. "Možná to jednou ustoupí a pomine," dodal.

Již před několika lety se trend objevil v hlavním odběratelském státě českého mléka - v Německu. Ministerstvo zemědělství předloni vypracovalo dohromady s producenty standardy pro výrobu bez genetické modifikace. Genetická modifikace však z krmiva, například sóji, do mléka nepřechází.

Kopáček dodal, že z ČR se vyváží příliš mnoho mléka, vývoz se na produkci podílí 23 procenty. Příhraniční evropská výměna mezi státy je podle něj do deseti procent. Naopak se do ČR dováží hotové výrobky s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou jogurty nebo sýry.

Podle něj nepomáhá českému mlékárenství ani situace, která nastala u největší české mlékárny - Madety. Ta si zajistila náhradních 110.000 litrů mléka poté, co od 1. července přišla o 200.000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které začalo víc dodávat právě do Německa. Některým dodavatelům Madeta nabídne, že koupí jejich akcie, aby si s nimi zajistila stabilní obchodní vztah. Kvůli úbytku mléka od družstva JIH rostou mlékárně náklady na svoz, energie a vodu.

Podle Kopáčka tak velký objem českého mléka teče do Německa. "Je to skutečně velká škoda pro české mlékárenství," dodal. Podle něj tak v případě převozu produktů také roste ekologická stopa, kterou výroba mléka vytváří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist