https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gore-jaderny-neznamena-cistici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gore: Jaderný neznamená čistící

18.11.2000 18:30 | PRAHA (EkoList)
Víra jaderného průmyslu v novou hlavní roli v boji proti dopadům klimatických změn se otřásá v základech. Delegace Spojených států, asi největšího zastánce energie z jádra, na 6. konferenci stran Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách v Haagu už ve středu připustila, že je ochotna o celá záležitosti otevřeně jednat. Pozici jaderné lobby nyní ještě víc nalomily výroky současného viceprezidenta USA Ala Gorea. Gore, který ještě stále má šanci stěhovat se do Bílého domu, řekl, že jádro by nemělo být použito ke snižování emisí skleníkových plynů. "Nesouhlasím s těmi, kteří místo "jaderný" říkají "čistící" nebo "oživitelný"," napsal Gore v dopisu Harveymu Wassermanovi z Jaderného informačního střediska (Nuclear Information and Resources Center) v Ohiu.
 

Goreovy výroky přivítali ekologičtí aktivisté, kteří se obávali, že představitelé 160 zemí světa označí v Haagu nukleární energii za východisko z klimatické krize. Jaderné reakce, při kterých není do ovzduší emitován oxid uhličitý jako při spalování fosilních paliv, podporují zejména Japonsko a Kanada. "My jsme se znepokojovali. My jsme kriticky rozebírali náklady, veřejnou přijatelnost, otázku odpadu i bezpečnost jaderné energie," hájil Spojené státy šéf jejich delegace v Haagu David Sandalow v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Konference v Haagu vstoupí zítra do své druhé poloviny.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist