https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/grant-na-zelen-v-obcich-ziskalo-12-projektu-rozdeli-si-milion
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grant na zeleň v obcích získalo 12 projektů, rozdělí si milion

19.2.2023 01:05 | BRNO (ČTK)
Lidé mohou grantovou podporu využít i na čištění zdrojů vody, sběr dešťové vody, přírodě blízké úpravy studánek či pramenů nebo náhradu povrchů za ty, které lépe vsakují vodu: například na parkovištích.
Lidé mohou grantovou podporu využít i na čištění zdrojů vody, sběr dešťové vody, přírodě blízké úpravy studánek či pramenů nebo náhradu povrchů za ty, které lépe vsakují vodu: například na parkovištích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Grant v programu Zelené oázy, který pro obce a spolky vyhlašuje Nadace Partnerství, letos získalo 12 projektů z 62 přihlášených. Rozdělí si milion korun, uvedl za nadaci David Kopecký. Žádat o grant mohly obce, školy, spolky a další instituce z celé republiky. Cílem programu je navrátit zeleň a vodní prvky do měst a vesnic. Grantovou výzvu nadace vyhlašuje od roku 2015.
 

"Extrémní výkyvy počasí, sucha i snížená schopnost krajiny zadržovat vodu stále významněji ovlivňují náš život ve městě i na vesnici. Skrze tuto grantovou výzvu proto podporujeme již od roku 2015 ty projekty, které vedou k obnově a tvorbě přírodě blízkých veřejných míst a stanou se Zelenými oázami. Společně tak přispíváme ke zmírnění dopadů změny klimatu na lokální úrovni," uvedl František Brückner z Nadace Partnerství.

Výzva je každoročně určena na tvorbu nebo úpravu veřejných prostranství, přírodních, komunitních a školních zahrad nebo starých sadů, které pomáhají zachovat krajové odrůdy ovoce. Lidé mohou grantovou podporu využít i na čištění zdrojů vody, sběr dešťové vody, přírodě blízké úpravy studánek či pramenů nebo náhradu povrchů za ty, které lépe vsakují vodu: například na parkovištích.

Takových záměrů uspělo v poslední výzvě Nadace Partnerství 12. Projekty zaměřené na vodu a zeleň ve městech letos bude moci uskutečnit například pětice škol a školek či čtyři obce nebo dvě občanské organizace. Na projekty získaly částky mezi 26.000 a 127.000 korunami.

Dobrovolníci se tak mohou pustit například do budování "Kouzelných zahrad" v Dušníkách na Litoměřicku a v Mikulčicích na Hodonínsku. V nedalekých Tvrdonicích na Břeclavsku rozkvete tucet ukázkových předzahrádek, v srdci CHKO Žďárských vrchů zase vznikne venkovní učebna. Další přírodě blízké zahrady plánují například v Třebíči či v Dolních Věstonicích na Břeclavsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist