https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/grant-na-zelen-ve-mestech-ziska-17-projektu-rozdeli-si-1-4-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grant na zeleň ve městech získá 17 projektů, rozdělí si 1,4 milionu

14.2.2021 01:53 | BRNO (ČTK)
Odborná komise hodnotila třeba míru zapojení veřejnosti nebo správnou skladbu rostlin. Ilustrační obrázek
Odborná komise hodnotila třeba míru zapojení veřejnosti nebo správnou skladbu rostlin. Ilustrační obrázek
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Grant z šestého ročníku programu Zelené oázy, který pro obce a spolky vyhlašuje Nadace Partnerství, letos získalo 17 projektů z přihlášených 102. Rozdělí si více než 1,4 milionu korun, uvedl za nadaci David Kopecký. Žádat o grant mohly obce, školy, spolky a další instituce z celé republiky. Cílem programu je navrátit zeleň a vodní prvky do městského prostoru.
 

Zájemci podali celkem 102 žádostí za více než 9,5 milionu korun. "Celkem tři čtvrtiny žadatelů tvoří školy, obce a místní spolky. Nejúspěšnější byli zájemci ze středních Čech, jižní Moravy a Roudnice nad Labem, kde jsme za 200 000 korun podpořili dva církevní projekty: Ekocentrum zvonice a novou Zahradu s nadhledem," uvedl ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.

Odborná komise hodnotila třeba míru zapojení veřejnosti nebo správnou skladbu rostlin. Úspěšní žadatelé se do práce budou moci pustit už na jaře. Do loňských projektů se navzdory pandemii zapojilo na 1000 lidí, kteří vysadili 339 stromů, 1549 keřů a 2645 trvalek.

"Grantový program Zelené oázy se i přes koronavirovou krizi stále těší velkému zájmu, letos dokonce tomu největšímu za poslední roky, a tím jsme skutečně potěšeni. Zapojují se všechny kraje České republiky. Kvalita přihlášených projektů je velmi vysoká, zpracování kreativní, a tedy není snadné vybrat ty nejlepší z nich," uvedl Richard Austen, generální ředitel MOL Česká republika, který Zelené oázy finančně podporuje.

Peníze z programu slouží na tvorbu a úpravu zelených veřejných prostranství, přírodních a komunitních zahrad, péči o přírodně hodnotné lokality, jako jsou remízky, meze nebo květnaté louky či na obnovu a rozšiřování starých sadů. Vedle krajinářských zásahů granty pomáhají i s lepším hospodařením s vodou v obci, jako je čištění vodních ploch, sběr a využití dešťové vody, přírodě blízké úpravy drobných vodních toků, studánek a pramenů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist