https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/grebenickovi-je-jedno-jak-se-diktator-jmenuje-penize-by-mu-pry-nedal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grebeníčkovi je jedno, jak se diktátor jmenuje, peníze by mu prý nedal

23.9.2000 21:25 | PRAHA (EkoList)
Dnešní demonstrace ultralevicových sdružení, která začala v Praze na Těšnově ve 14.30, se zúčastnili i vrcholní představitelé české komunistické strany. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček a místopředseda Miloslav Ransdorf v průběhu demonstrace poskytli zpravodajům EkoListu rozhovor o svých názorech na Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světovou banku (SB).
 

EkoList: Jak se současné vedení KSČM staví k případům, kdy byly půjčkami schválenými MMF podporovány i takové režimy, jako např. Pinochetův režim v Chile, nebo Ceauceskův režim v Rumunsku?

Grebeníček: Financováni byli diktátoři, ne lid. Proto mě osobně dost vadí, když MMF chce odpouštět dluhy lidem z rozvojových zemí, protože ve skutečnosti jde o dluhy konkrétních diktátorů.

EkoList: Často se jednalo o komunistické režimy...

Grebeníček: Vy mě nechápete, já univerzálně odsuzuji takovéto praktiky, ať se diktátor jmenuje Pinochet nebo třeba Ceaucescu. Pokud se MMF choval takto účelově, tak mi to prostě vadí a zde na tomto shromáždění jsem to i demonstroval. A dále mi vadí také to, že na 200 nadnárodních korporací diktuje světu v průmyslu a v zemědělství a při tom se zisky snaží použít pro úzkou skupinu lidí a zemí na úkor zbylé většiny lidstva a na úkor toho, že doslova rabují přírodní bohatství a přímo tak ohrožují život na Zemi.

Na náměstí Míru

Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf v rozepři s jedním z novinářů při komunistické demonstraci na náměstí Míru. Foto: Josef Šťastna/EkoList

EkoList: Co konkrétního hodlá KSČM udělat pro zlepšení ekologické situace v ČR?

Randsdorf: Během celých 90. let se KSČM snažila o vytvoření ekologické legislativy a myslím si, že tato legislativa je dnes plně funkční, jen musíme dbát na její dodržování. Další problematikou, na kterou se budou naše názory nejspíš rozcházet, je Temelín. Myslíme si, že vzhledem k tomu, že používání fosilních paliv je stále ekonomicky náročnější, tak že by jaderná energetika mohla být reálnou alternativou. Také nejsme šťastní z toho, že mezinárodní energetická lobby, která je mezinárodně provázaná, není dostatečně kontrolována a že v ČR došlo pouze k jednorázovému utlumení některých odvětví, ale plánovitá strukturální politika, která by českou ekologickou otázku řešila z dlouhodobého pohledu, stále chybí.


reklama

 
Josef Šťastna

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist