https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-kritizuji-zmeny-v-navrhovanem-zakonu-o-gmo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace kritizují změny v navrhovaném zákonu o GMO

4.4.2000 11:20 | PRAHA (EkoList)
Zástupci ekologické organizace Greenpeace dnes kritizovali některé pasáže v návrhu zákona o geneticky modifikovaných organismech (GMO). Návrh, který připravilo ministerstvo životního prostředí již prošel projednáváním v parlamentních výborech a bude jej projednávat Poslanecká sněmovna na své schůzi, která začíná dnes odpoledne. Na pořad jednání se dostane pravděpodobně zítra.
 

Podle Greenpeace současné navrhované znění zákona obsahuje závažné nedostatky. Greenpeace kritizují především pozměňovací návrh parlamentního Výboru pro evropskou integraci, který žádá vyškrtnout ze zákona pasáž o účasti veřejnosti a občanských a spotřebitelských organizací při rozhodování o povolení výroby a dovozu GMO a jejich pronikání do životního prostředí. "Velice se divím tomu, že tato iniciativa, kterou považujeme za silně nedemokratickou, vzešla právě z Výboru pro evropskou integraci," říká Čestmír Hrdinka, vedoucí genetické kampaně českých Greenpeace. "Vždyť princip přístupu občanů a veřejnosti k rozhodování je jedním ze základních principů Evropské unie," dodal.

tiskova_konference

Zástupci Greenpeace ČR Čestmír Hrdinka (první zprava) a Václav Vašků (uprostřed) dnes kritizovali některé pasáže návrhu zákona o geneticky modifikovaných organismech. Tiskové konference se zúčastnila také Marie Haisová z Agentury Gaia (první zleva). Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Zákon zavádí povinnost výrobců a dovozců označovat GMO. Ovšem tato povinnost se nevztahuje už na výrobky, které byly z GMO vyrobeny. "V praxi to znamená, že označena bude muset být geneticky modifikovaná pšenice, ovšem mouka z ní už ne. Podobně bude muset být označena modifikovaná kráva, ale její mléko už nikoli," říká Hrdinka. V parlamentu je v současnosti projednáván návrh zákona o potravinách, který povinnost označovat geneticky modifikované potravinářské výrobky zavádí. "To ale nestačí, protože tady nejde jen o potraviny, ale například o suroviny pro farmaceutický průmysl a podobně. Zákon o potravinách navíc hovoří pouze o označování, kdežto zákon o GMO se týká i analýzy rizik a povolovacích řízení," dodává Čestmír Hrdinka.

Další kritizovanou skutečností je fakt, že zákon nepočítá s odpovědností výrobce či dovozce za škody, které mohou GMO v prostředí způsobit. Greenpeace ve své kampani proti geneticky modifikovaným organismům argumentují především faktem, že dosud nikdo nedokáže předpovědět možná rizika, která zásah do genetické informace organismu může znamenat, pokud se takový organismus dostane do životního prostředí. "Genetické inženýrství v podstatě produkuje evoluční zkratky," vysvětluje Čestmír Hrdinka. "Co ale taková zkratka udělá s přirozeným prostředím, to dnes nikdo nedokáže říct," kritizoval Hrdinka fakt, že navrhovaný zákon předpokládá existenci tzv. "bezpečných GMO". "Nevíme, co se tímto termínem myslí, protože dlouhodobé dopady na životní prostředí a lidské zdraví dnes nezná nikdo u žádného geneticky modifikovaného materiálu."

Ve spojených státech podle mluvčího Greenpeace Václava Vašků dnes 50 až 60 procent všech potravin obsahuje alespoň příměsi GMO. V Evropě a zvláště v České republice je prý zatím tento podíl mnohem menší. "U nás je to ale spíš krásné přesvědčení, protože přesná čísla vám u nás v současné době nikdo nepoví," říká Václav Vašků.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist