https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-obvineni-naseho-aktivisty-je-absurdni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Obvinění našeho aktivisty je absurdní

6.2.2001 15:25 | PRAHA (EkoList)
"Jsme znepokojení tím, že má být zítra souzen jeden z našich aktivistů za to, že obsluhoval sirénu," řekl dnes mluvčí českých Greenpeace Václav Vašků. Německý aktivista Volker Huvermann stane zítra před soudem kvůli tomu, že při červencovém happeningu Greenpeace proti spuštění JE Temelín před Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB) spustil sirénu. Byl poté obviněn z šíření poplašné správy. Podle Greenpeace je jeho obvinění absurdní a "ukazuje na možnost porušování lidských práv v ČR."
 

Podle našeho trestního řádu může být Huvermann za svůj čin odsouzen až k ročnímu vězení. "To obvinění je absurdní. O protestu jsme předem informovali všechna hlavní média. ČTK, Český rozhlas a řada pražských rádií začali informovat občany už v prvních minutách happeningu. Kolemjdoucím jsme navíc rozdávali letáčky s omluvou a vysvětlením, proč sirénu spouštíme," vysvětluje šéf českých Greenpeace Jiří Tutter, proč podle nich nemohlo jít o šíření poplašné zprávy. "Spuštění sirény bylo míněno jako alarmující signál, že SÚJB není ochoten vést s občanskými iniciativami konstruktivní dialog o bezpečnosti Temelína," dodává Václav Vašků.

Greenpeace tvrdí, že podle jejich informací je obvinění založeno na výpovědi jednoho ze zaměstnanců SÚJB. "Považujeme za absurdní, že by se právě zaměstnanec SÚJB mohl domnívat, že jde o skutečný jaderný poplach, uslyší-li sirénu před budovou úřadu v Praze, kde žádné jaderné zařízení neexistuje," rozčiluje se nad Huvermannovou obžalobou Tutter.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist