https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-obvinuje-sujb-ze-lzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace obviňuje SÚJB ze lží

27.3.2002 17:20 | PRAHA (ČIA)
Česká pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace obviňuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a jeho předsedkyni Danu Drábovou z opakovaných lží a zamlžování. Jádrem sporu je údajná utajená oprava na hlavním chladicím potrubí reaktoru 1. bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE).
 

SÚJB podle Greenpeace odmítá zveřejnit dokumentaci k vyšetřování případu a dokonce popírá její existenci. "Ještě 4. října 2001 nám předsedkyně SÚJB během osobního jednání sdělila, že evidenční číslo protokolu nám zatím nemohou sdělit, dnes protokol již údajně ani neexistuje," uvedl ředitel Greenpeace ČR Jiří Tutter.

"Vedení SÚJB se evidentně pokouší utajit něco velmi závažného v jaderné části elektrárny Temelín a zabředává přitom do dalších a dalších lží," upřesnil Tutter. Greenpeace v minulosti několikrát upozorňovali, že v elektrárně došlo k tajné opravě chybně svařeného potrubí. "Také policie po více než roce znovu otevřela vyšetřování této události, když vyšlo najevo, že někdo z vedení SÚJB nebo elektrárenské společnosti ČEZ záměrně navedl policii na falešnou stopu, takže experti analyzovali jiný svár, než který označil svědek nepovolené opravy," dodal Tutter.

Nepovolená a utajená oprava měla podle údajného svědka spočívat v tom, že již přivařené, avšak chybně pootočené potrubí bylo v místě původního sváru odříznuto a znovu přivařeno ve správné poloze. "Pokud došlo k opravě ilegálním způsobem (čemuž nasvědčují zjištění z kontroly SÚJB, o kterých bylo Greenpeace písemně informováno), mohlo by to podle mínění jaderných expertů v nepříznivém případě vyústit v jadernou havárii," uvedla organizace ve svém prohlášení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist