https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-odebrala-vzorky-vody-z-labe-v-usti-hledaji-mikroplasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace odebrala vzorky vody z Labe v Ústí, hledají mikroplasty

7.9.2018 00:20 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Ekologové z hnutí Greenpeace včera odebrali tři vzorky vody z Labe v Ústí nad Labem. / Ilustrační foto
Ekologové z hnutí Greenpeace včera odebrali tři vzorky vody z Labe v Ústí nad Labem. / Ilustrační foto
Greenpeace včera odebrala tři vzorky vody z Labe v Ústí nad Labem. Testovat budou přítomnost mikroplastů. Aktivita je součástí kampaně na snížení plastového znečištění. Jeden litr vody naberou členové hnutí ještě ve Hřensku před hranicí s Německem.
 

Cílem je upozornit spotřebitele na možnosti omezení úniku mikroplastů a apelovat na české výrobce outodoorového oblečení, z něhož tyto látky také unikají. Novinářům to včera řekl Jan Freidinger z Greenpeace. Hnutí pošle z Ústí do laboratoře v britském Exeteru tři litry vody odebrané v Neštěmicích před čistírnou odpadních vod, u ní a za ní, další litr bude z Hřenska. "Chceme analyzovat, jak to v českých řekách vypadá, je to náš první průzkum na toto téma. Posléze chceme odebírat i vzorky sedimentů a čistírenských kalů," uvedl Freidinger.

Vědci podle Freidingera spočítali, že průměrné stotisícové město vypustí denně asi 110 kilogramů mikroplastových vláken. "Výsledek je, že v oceánech pouze v horní vrstvě plave 1,4 trilionu plastových mikrovláken," uvedl Freidinger.

Mikrovlákna unikají mimo jiné při praní textilu. Cílem této části kampaně je podle Freidingera dát lidem jednoduchý návod, jak mohou sami odpady při praní snížit. "Je to praní při nižších teplotách, na krátký cyklus, používání tekutých pracích prášků," uvedl člen hnutí.

Několik vzorků odebrali lidé z Greenpeace už ve středu z Vltavy v Praze. "Důvody pro Prahu a Ústí byly pragmatické. V Praze sídlíme a k severočeskému kraji máme dlouholeté vazby spojené hlavně s těžbou uhlí, ale třeba v Ústí jsme před lety odbírali vzorky vody kvůli zjišťování přítomnosti alkylfenolů. Odstartovali jsme tím kampaň, která vedla až k omezením v jejich použití," uvedl Freidinger.

K boji proti používání plastů se nedávno připojila britská královna Alžběta II., která nařídila omezení používání jednorázových plastů na královském dvoře. V Česku se k iniciativně podle Greenpeace připojilo přes 130.000 lidí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist