https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-polsko-o-vlivu-rozsireni-dolu-turow-rozhodne-v-breznu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Polsko o vlivu rozšíření dolu Turów rozhodne v březnu

4.11.2019 00:42 (ČTK)
Polské úřady by měly rozhodnout v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) rozšíření dolu Turów až v březnu, uvedla dnes v tiskové zprávě organizace Greenpeace. / Ilustrační foto
Polské úřady by měly rozhodnout v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) rozšíření dolu Turów až v březnu, uvedla dnes v tiskové zprávě organizace Greenpeace. / Ilustrační foto
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Polské úřady by měly rozhodnout v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) rozšíření dolu Turów až v březnu, uvedla dnes v tiskové zprávě organizace Greenpeace. Žádá proto českou vládu, ať v té souvislosti požádá o odklad termínu pro dokončení přeshraničního procesu EIA. Podle organizace důl desítky let prokazatelně odvádí vodu z krajiny a po rozšíření bude nedostatkem vody trpět až 30.000 lidí na Hrádecku a Frýdlantsku.
 

Greenpeace uvádí, že polské Regionální ředitelství pro ochranu životního prostředí ve Vratislavi prodloužilo lhůtu pro své rozhodnutí v procesu EIA na březen 2020, měsíc před vypršením stávajícího povolení k těžbě. "Podle organizace Greenpeace by česká vláda měla tuto změnu využít a ve světle nových skutečností požádat o odklad termínu pro dokončení přeshraničního procesu EIA," píše organizace.

Kritizuje v té souvislosti, že pro přeshraniční proces platí termín 16. listopadu, přestože polská strana dosud nedodala některé informace nezbytné k důkladnému posouzení záměru. "Rozhodnout o dalším postupu vůči problematickému polskému dolu může vláda jako celek již během dnešního vládního zasedání," vybízí organizace.

Koncese pro hnědouhelný důl Turów by měla vypršet v dubnu příštího roku. Skupina PGE jako vlastník ale chce těžbu prodloužit do roku 2044. Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Spodní část takzvané dobývky je nyní 30 metrů nad mořem, v cílovém stavu by to mělo být až 30 metrů pod hladinou moře. Předpoklad je, že do roku 2038 by se těžilo devět až 11,5 milionu tun uhlí ročně, poté mezi 3,5 až sedmi miliony tun ročně. Důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, která zajišťuje osm procent dodávek energie v Polsku.

Liberecký kraj v září schválil 26 stran dlouhé připomínky k záměru rozšíření těžby. Uvedl, že nepovažuje za adekvátně vypořádané své výhrady a požadavky. Požaduje doplnění dokumentace EIA nebo vydání zamítavého rozhodnutí pro tento záměr.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist