https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-pozadali-kotvu-o-bojkot-hracek-z-pvc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace požádali Kotvu o bojkot hraček z PVC

25.10.2000 11:15 | PRAHA (EkoList)
Zhruba dvacítka aktivistů Greenpeace dnes před obchodním domem Kotva na pražském náměstí Republiky zahájila předvánoční kampaň proti hračkám z PVC.
 

Aktivisté, převlečení za plyšová zvířátka, přesvědčovali kolemjdoucí i zákazníky OD Kotva, aby podepsali kartičku, která žádá obchodní dům, aby přestal hračky z PVC prodávat, několik členů Greenpeace vylezlo na budovu obchodního domu a odtud rozvinuli transparent "PVC - nebezpečná hračka". Před vchodem do OD Kotva vyrostla také improvizovaná zeď z barevných kostek s nápisem "Stop PVC". Greenpeace upozorňují na to, že tyto hračky mohou obsahovat toxické ftaláty, které se uvolňují žvýkáním. "Hračky z PVC tak jsou nebezpečné především malým dětem do tří let věku," upozornil vedoucí toxické kampaně Greenpeace Miroslav Šuta.

Před Kotvou

Lidé, které dnes "plyšová zvířátka" z Greenpeace oslovila, se většinou ochotně připojili k požadavku ukončení prodeje hraček z PVC. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Za hodinu se dnes Greenpeace podařilo shromáždit na kartičkách 140 podpisů od kolemjdoucích a zákazníků. "Je to úspěch, podepisoval se skoro každý, lidé nechtějí svým dětem kupovat nebezpečné hračky," řekl EkoListu mluvčí Greenpeace Václav Vašků. Greenpeace dnes také předali vedení OD Kotva otevřený dopis, kde ukončení prodeje hraček z PVC požadují. Dopis převzal obchodní ředitel Kotvy ing. Rouček. "Já nemohu mluvit za firmu. Za sebe ale mohu říci, že souhlasím s tím, že zdraví dětí je to nejdůležitější. Česká legislativa ale nezakazuje prodej hraček, obsahujících PVC," řekl dnes Rouček EkoListu. Podle něj bude ale vedení firmy žádost Greenpeace projednávat až se vrátí generální ředitel z dovolené. "Jemu je dopis adresován, tedy až se vrátí, budeme se žádostí opravdu vážně zabývat," ujišťuje ředitel Rouček.

Greenpeace upozorňují na skutečnost, že Evropská unie zakázala prodej hraček, obsahujících PVC už zhruba před rokem.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist