https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-prodej-modifikovanych-potravin-je-mozna-nezakonny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Prodej modifikovaných potravin je možná nezákonný

25.7.2001 15:55 | PRAHA (EkoList)
Prodej některých potravin, které obsahují příměsi geneticky modifikovaných plodin, v české republice je možná nezákonný. Domnívá se tak ekologická organizace Greenpeace, která už podala podnět k přešetření dvou případů České zemědělské a potravinářské inspekci (ČZPI). Jde o škubánky v prášku od společnosti Naturamyl a o polotovar pro výrobu vdolků od americké firmy Wakefern Food Company.
 

Geneticky modifikované škubánky Aktivistka Greenpeace drží v ruce škubánky od firmy Naturamyl na happeningu 13. června. Analýza, provedená rakouským Spolkovým úřadem pro životní prostředí ve Vídni v nich odhalila geneticky modifikované příměsi. Foto: Eva Hejzlarová/EkoList

"Jde o to, že každá geneticky manipulovaná potravina může být u nás do oběhu uváděna pouze se souhlasem Ministerstva zdravotnictví," vysvětluje důvody podezření Zuzana Piknová, která vede genetickou kampaň české pobočky Greenpeace. Podle Piknové je přitom velmi pravděpodobné, že ani jedna z firem, jejichž výrobky modifikované příměsi obsahují, dosud inkriminované povolení nezískala. Výrobky by v takovém případě byly na trhu ilegálně. Greenpeace žádá ČZPI, aby nařídila stažení obou výrobků z prodeje.

Greenpeace již několik let vedou kampaň proti geneticky modifikovaným organismům a prodeji potravin, kde jsou tyto organismy zastoupeny jako příměsi. "Jsme přesvědčeni, že uvolňování geneticky manipulovaných organismů do životního prostředí představuje neodhadnutelné riziko pro prostředí i zdraví lidí," říká mluvčí organizace Václav Vašků.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist