https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-protestovali-na-vltave-proti-bushovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace protestovali na Vltavě proti Bushovi

5.6.2007 12:56 | PRAHA (EkoList)
Dnes ráno vypluli na člunech na Vltavu aktivisté organizace Greenpeace a doplnili panorama Pražského hradu a Karlova mostu o transparenty a malý héliový balon ve tvaru radaru. Greenpeace tak chce protestovat proti umístění radarové základny v České republice a upozornit na to, že americká administrativa blokuje mezinárodní snahy o zmírnění dopadu klimatických změn.
 

Protest Greenpeace proti Bushovi
Protest Greenpeace proti Bushovi
Foto: Hanka Hermová/EkoList

Aktivisté napnuli mezi dvěma loďkami velký transparent s nápisem "Warm Planet & Cold War?!" (Oteplování planety & studená válka?!). Malý bílý balon ve tvaru radaru zase nesl nápis "72 % Say No Radar", odkazující na průzkum veřejného mínění. Akci měl původně doplnit ještě velký balon s košem, ale jeho vypuštění bylo nakonec z bezpečnostních důvodů odvoláno, protože nad Prahou byla vyhlášena bezletová zóna. Akci přihlíželo z různých míst několik policistů, kteří nijak nezasáhli.

Výkonný ředitel Greenpeace Jiří Tutter novinářům řekl, že mezi USA na jedné straně a Evropou a Japonskem na druhé straně probíhá spor o to, co je nejvýznamnější hrozbou současnosti: "Zda stále šířeji pojímaná válka proti terorismu, jejíž součástí se má stát i plánovaná radiolokační základna na našem území, nebo změny klimatu," řekl Jiří Tutter.

„Greenpeace je pro racionální debatu o bezpečnostních rizicích, nikoli pro cenzuru vědeckých argumentů ze strany amerického prezidenta a jeho lidí. S ochranou klimatu musíme začít co nejdříve. Pokud místo toho začneme závody ve zbrojení, hrozí nám nemalé environmentální i ekonomické škody. Právě na to jsme dnes přišli upozornit prezidenta Bushe i českou veřejnost,“ dodal Tutter.


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist