https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-protestuje-proti-kosmetice-rossmann
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřGreenpeace protestuje proti kosmetice Rossmann

18.3.2004 14:24 | PRAHA (EkoList)
Aktivisté Greenpeace dnes před pražskou prodejnou firmy Rossmann protestovali proti prodeji kosmetiky, která obsahuje kontaktní alergen methyldibromo glutaronitril (MDGN).
 

Aktivisté před drogerií rozvinuli transparent a přelepili reklamy ve výlohách varovnými nápisy. Podle Miroslava Šuty z Greenpeace od října loňského roku několikrát upozornili firmu Rossmann na to, že ve svých prodejnách prodává kosmetiku s tímto alergenem. "Alergen je dokonce i na kosmetice, která je označena jako hypoalergenní," konstatoval Miroslav Šuta.

Ředitel firmy Rossmann Tomáš Babka se k akci vyjádřil, že veškeré výrobky firma prodává v souladu s českou i evropskou legislativou. "Podáme trestní oznámení na pana Šutu za poškození našeho jména," řekl Tomáš Babka.

MDGN je silný alergen způsobující u člověka tzv. kontaktní dermatitidu, tedy alergický kožní zánět. Evropský Vědecký výbor pro kosmetiku na nepotravinářské výrobky doporučil už počátkem června 2002 zákaz MDGN v kosmetice zůstávající po určitou dobu na lidském těle (např. krémy, pudry, pleťová mléka atd.). Vědecký výbor považuje kosmetiku s MDGN za příčinu pětinásobného zvýšení výskytu alergie na tuto látku za posledních 10 let a nenašel žádnou její koncentraci, kterou by mohl označit za bezpečnou.

Greenpeace se svou kampaní již dosáhla toho, že někteří výrobci nahradili nebo přislíbili v nejbližší době nahradit problematickou látku. Ke stažení závadné kosmetiky však žádná firma nepřistoupila a je tedy možné, že v prodejní síti bude tato kosmetika dostupná ze zásob prodejen.

Greenpeace se této problematice věnuje systematicky od září 2003. Na internetové adrese www.greenpeace.cz/kosmetika je umístěn seznam výrobků, které alergen MDGN obsahují. Zároveň také vyzývá spotřebile, aby v případě, že v nějaké kosmetice našli tuto látku, aby o ní dali vědět Greenpeace.

Aktivisté přelepili reklamy firmy Rossmann
Aktivisté přelepili reklamy firmy Rossmann
Před vchodem aktivisté rozvinuli transparent
Aktivista Greenpeace
Pozměněná výloha drogerie Rossmann
Aktivisté Greenpeace
Miroslav Šuta z Greenpeace ukazuje vedoucí prodejny seznam výrobků, které obsahují alergeny
Aktivisté rozdávali kolemjdoucím informace o kosmetice s alergeny
Aktivistka Greenpeace před reklamou firmy Rossmann
Aktivisté před prodejnou rozvinuli transparent s nápisem: Rossmannova kosmetika alergie uvnitř tiká. Varovnými nápisy také přelepili reklamy na výloze drogerie, kolemjdoucím rozdávali informace o kosmetice, která obsahuje alergeny.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist