https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-proti-rozsireni-dolu-turow-podali-lide-3600-pripominek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Proti rozšíření dolu Turów podali lidé 3600 připomínek

30.5.2019 00:23 | HRÁDEK N.N. (ČTK)
Proti plánovanému rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice už lidé podali zhruba 3600 připomínek. / Ilustrační foto
Proti plánovanému rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice už lidé podali zhruba 3600 připomínek. / Ilustrační foto
Proti plánovanému rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów u česko-polské hranice už lidé podali zhruba 3600 připomínek. Na setkání s občany v Hrádku nad Nisou to včera řekla Nikol Krejčová z ekologické organizace Greenpeace ČR, která na začátku května zahájila proti plánům polské skupiny PGE kampaň "Spolu za vodu!" Kvůli plánovanému rozšíření těžby až k české hranici by mohly o vodu přijít desetitisíce lidí. A víc než dnes bude důl obyvatele obtěžovat nadměrným hlukem a prašností.
 

Připomínky k dokumentaci zveřejněné v procesu EIA jsou jednou z možností, jak proti plánům polského energetického giganta bojovat. Své stanovisko zpracovává i Liberecký kraj, který si najal renomovanou společnost Frank Bold advokát. "Polská pobočka firmy připomínkovala rozšíření těžby hnědého uhlí v Gubinu u hranic s Německem, tam se tomu rozšíření dolu podařilo zabránit. Vybrali jsme firmu, která má v téhle oblasti za sebou nějaké úspěchy, protože tady se bude počítat jenom to, jestli se nám podaří něčeho dosáhnout," řekl hejtman Martin Půta.

Kraj usiluje o to, aby byly případné dopady rozšíření těžby na českém území kompenzovány. Za úspěch by hejtman považoval, kdyby se podařilo zabránit rozšíření těžby až na 200 metrů od české hranice. Úplné zastavení těžby, po kterém řada lidí volá, ale nepovažuje Půta za příliš reálné. "Zvlášť proto, že Polsko před dvěma lety schválilo výstavbu nového energetického bloku (elektrárny Turów), který má fungovat do roku 2040. Nechci slibovat obyvatelům zázraky," dodal hejtman.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit tam Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou.

Důl má povolení k těžbě jen do dubna příštího roku, bez ohledu na projednávání dopadů na životní prostředí už ale začal kácet stromy v prostoru budoucí těžby. Nejblíže těžební jámě je na české straně Uhelná. Už dnes její obyvatele trápí hlavně nadměrný hluk z dolu. "Jsou dny, kdy o dolu ani nevíme, a pak jsou dny, kdy kvůli hluku ani nemůžeme vydržet venku a zavíráme se doma," řekl Milan Starec, který v obci žije. Hluková studie přitom podle ekologické organizace v dokumentaci EIA chybí a nedostatečně je podle nich zpracováno i zasažení okolí dolu prachem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist