https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-se-obavaji-geneticky-pozmenenych-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace se obávají geneticky pozměněných ryb

20.1.2000 16:05 | PRAHA (EkoList)
Výrazný pokles schopnosti rozmnožování přirozených populací mořských ryb by podle dnešní zprávy mezinárodní ekologické organizace Greenpeace znamenalo rozšíření geneticky zmanipulovaných rybích jedinců. "Obchodní využití geneticky modifikovaných ryb je na dohled a někteří lidé začínají teprve teď chápat s tím spojená rizika," varoval dnes v Montrealu při zahájení jednání o Protokolu o biologické bezpečnosti (Biosafety Protocol) Michael Khoo z Greenpeace.
 

"Vývoj geneticky modifikovaných ryb se zaměřil na to, aby ryby rostly rychleji a dosahovaly větší váhy. taková ryba pak přitahuje samca více než přirozený jedinec, ovšem potomstvo má pak výrazně sníženou schopnost rozmnožování," osvětluje podstatu problému s geneticky modifikovanými rybami Václav Vašků, tiskový mluvčí české pobočky Greenpeace.

Podle Michaela Khoo hrozí při přijímání protokolu největší nebezpečí ze strany USA. "Spojené státy dosud torpédovaly každý pokus o dosažení kvalitního Protokolu o biologické bezpečnosti, který by byl schopen ochraňovat životní prostředí před genetickým znečištěním," říká Khoo. Jednání v Montrealu, na nichž se sešli zástupci 140 zemí světa, potrvají až do pátku 28. ledna. Jednání se účastní za Greenpeace i Čestmír Hrdinka z jejich pražské kanceláře. "Zástupci vlád, kteří se sešli v Montrealu, mají poslední šanci nalézt kompromis. Důrazně je žádáme, aby tuto šanci nepromarnili. Za úspěch jednání jsou zodpovědné zejména vyspělé země jako jsou státy Evropské unie. K nim by se měla přidat i naše republika," sdělil dnes Hrdinka novinářům.

Za Českou republiku se jednání oficiálně účastní ing. Milada Roudná z Odboru globálních vztahů Ministerstva životního prostředí ČR.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist